Περιπτώσεις Μεταφοράς εργαζομένου και πίνακας προσωπικού

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

1. Δανεισμός εργαζομένου
Σε περίπτωση γνήσιου δανεισμού, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος, παραχωρείται προσωρινά σε τρίτη επιχείρηση (όπως π.χ. συμβαίνει μεταξύ επιχειρήσεων που ανήκουν στον ίδιο όμιλο), τότε η επιχείρηση που δανείζεται τον εργαζόμενο υποβάλλει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρωματικό πίνακα ωραρίου – (E4 Συμπληρωματικός ωραρίου) για τον εν λόγω εργαζόμενο, με την παρατήρηση ότι αφορά σε υπό δανεισμό μισθωτό, ενώ θα αναγράφονται και τα στοιχεία της δανείζουσας επιχείρησης.
Εφόσον ο εργοδότης που δανείζεται δεν έχει απογραφεί, καταθέτει τα πρόγραμμα εργασίας και τυχόν άλλα έντυπα, με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ.
2. Αποχώρηση εργαζόμενου και νέα σύμβαση εργασίας με άλλο εργοδότη
Σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του μισθωτού από τον αρχικό εργοδότη και σύναψης νέας σύμβασης με καινούργια επιχείρηση (έστω και αν αυτή ανήκει στον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων) ακολουθείται η προβλεπόμενη υποβολή πίνακα. Στην περίπτωση απασχόλησης προσωπικού για πρώτη φορά και αφού η επιχείρηση δεν διαθέτει Ετήσιο πίνακα προσωπικού, προτείνεται η υποβολή Ε4 Αρχικού Πίνακα Προσωπικού, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών και συμπληρωματικών πινάκων και να δηλώνονται τα στοιχεία του Τεχνικού Ασφαλείας και του Γιατρού Εργασίας. Ως γνωστόν οι τροποποιήσεις του προγράμματος εργασίας, συνδέονται πάντα με έναν ηλεκτρονικά υποβληθέντα Ετήσιο ή Αρχικό πίνακα προσωπικού.
Ακόμα δε και στην περίπτωση που η καινούργια επιχείρηση αναγνωρίζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα του μισθωτού όπως αυτά απορρέουν από την προγενέστερη σύμβασή του (από την αρχική ημερομηνία πρόσληψης), το σχετικό γεγονός αναγράφεται στο πεδίο των παρατηρήσεων ενώ στο πεδίο της ημερομηνίας πρόσληψης του πίνακα αναγράφεται η ημερομηνία έναρξης της νέας σύμβασης.
γ. Μεταφορά εργαζομένου σε υποκατάστημα
Σε περίπτωση δημιουργίας νέου παραρτήματος και μεταφοράς εργαζομένων από την έδρα ή από άλλα υποκαταστήματα της επιχείρησης, η οποία όμως δε συνοδεύεται απαραίτητα και από αλλαγή ωραρίου ή αποδοχών, η  νομοθεσία δεν προβλέπει υποβολή συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού.
Πίνακας υποβάλλεται μόνο όταν μεταβάλλονται οι αποδοχές του εργαζόμενου ή το ωράριο εργασίας του.
 Σ’ αυτήν την περίπτωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δίνεται, στους εργοδότες η δυνατότητα να εκτυπώνουν αποσπάσματα των εντύπων Ε4 Πινάκων Προσωπικού εισάγοντας στις επιλογές εκτύπωσης τον ΑΦΜ του εργαζόμενου. Η επιλογή αυτή διευκολύνει τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προμηθεύουν το νέο παράρτημα τους με αποσπάσματα του Πίνακα Προσωπικού, τον οποίο οφείλουν να τηρούν στον τόπο εργασίας και να επιδεικνύουν σε περίπτωση ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Υποδεικνύεται όμως η υποβολή Ε4 Αρχικού Πίνακα Προσωπικού, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών και συμπληρωματικών πινάκων και να δηλώνονται τα στοιχεία του Τεχνικού Ασφαλείας, του Γιατρού Εργασίας και του Νόμιμου Εκπροσώπου για αυτό το νέο παράρτημα, με αναγραφή στο πεδίο των παρατηρήσεων  «Μεταφορά εργαζομένων από το υποκατάστημα ……». Οι εργαζόμενοι περιλαμβάνονται π.χ. στον Ετήσιο πίνακας ΠΠ……., στο Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης ΑΠ …… κλπ»
Σε περίπτωση δημιουργίας νέου παραρτήματος και μεταφοράς εργαζομένων από την έδρα ή από άλλα υποκαταστήματα της επιχείρησης, η οποία συνοδεύεται και από αλλαγή ωραρίου, υποβάλλεται από το υποκατάστημα στο οποίο μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι «Ε4 Αρχικός πίνακας» με το νέο πρόγραμμα ωρών εργασίας των μεταφερθέντων εργαζομένων, με αναγραφή στο πεδίο των παρατηρήσεων «Μεταφορά εργαζομένων από το υποκατάστημα …… Οι εργαζόμενοι περιλαμβάνονται π.χ. στον Ετήσιο πίνακας ΠΠ……. , στο Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης ΑΠ …… κλπ και αφορά και αλλαγή ωραρίου»
Γενικότερα όταν έχουμε μεταφορά εργαζομένων από ένα παράρτημα μια επιχείρησης στο άλλο, όπως αναφέρονται στις παραπάνω περιπτώσεις δεν πρέπει να υποβληθεί Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3).
Μανώλης Αμαργιωτάκης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων

Πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net