Καμία ουσιαστική αύξηση μισθών για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και το 2026
Η Κυβέρνηση, με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, επιβεβαίωσε τη μεροληπτική έως και εχθρική αντιμετώπιση απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους. Κι αυτό διότι, ούτε το 2026 προβλέπεται καμία ουσιαστική αύξηση των μισθών των εργαζομένων παρά την ακρίβεια, το υψηλό κόστος ενοικίων και διαβίωσης.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να στηρίξει τη μισθωτή εργασία και να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, επιλέγει να πριμοδοτεί τα καρτέλ ενέργειας, καυσίμων και τροφίμων, να διοχετεύει τα χρήματα στην πολεμική οικονομία ή σε ημέτερους όπως στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως προβλέπεται, εξάλλου, από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με ορίζοντα το 2029, οι δαπάνες για την Παιδεία θα μειωθούν κατά 700 εκατομμύρια ευρώ και στην Υγεία κατά 240 εκατομμύρια ευρώ.
Από τη μία πλευρά οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγάλουν πέρα το μήνα, καθώς το εισόδημα εξανεμίζεται πριν περάσει το πρώτο δεκαπενθήμερο. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι οι μισθοί των ΔΥ εκπαιδευτικών υγειονομικών κλπ ξεκινούν από 800 έως 850 ευρώ. Κι από την άλλη πλευρά, να πλουτίζουν εις βάρος του ελληνικού λαού οι γαλάζιες ακρίδες με τις «Porsche», οι «Φραπέδες», οι «Χασάπηδες».
Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται οι μισθοί φτώχειας και ανέχειας.
| ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ | ΕΥΡΩ (ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ) |
| ΜΚ1 0-2 ΕΤΗ | 899,79 |
| ΜΚ2 2-4 ΕΤΗ | 936,50 |
| ΜΚ3 4-6 ΕΤΗ | 971,74 |
| ΜΚ4 6-8 ΕΤΗ | 1.008,26 |
| ΜΚ5 8-10 ΕΤΗ | 1.043,31 |
| ΜΚ6 10-12 ΕΤΗ | 1.080,00 |
| ΜΚ7 12-14 ΕΤΗ | 1.115,00 |
| ΜΚ8 14-16 ΕΤΗ | 1.151,78 |
Οι εργαζόμενοι, τα Συνδικάτα, η ΑΔΕΔΥ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, σε όλα τα επίπεδα για:
- Πραγματικές αυξήσεις μισθών
- Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού
- Ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-7
- Την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ ανεργίας.
- Την αύξηση του αφορολόγητου
Δείτε εδώ το κείμενο
