Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ: ΚΠΑ σε ρόλο διοικητικής υποστήριξης των ΚΕΚ!

Σε μια ψηφιακή Ελλάδα 2.0 όλα συνεχίζουν χειροκίνητα….

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλωλ ΟΑΕΔ – 22/3/2023:

Μάρτιος 2023. Έφτασε η ώρα στην οποία τα ΚΠΑ μετασχηματίστηκαν σε delivery και διοικητική υποστήριξη των ΚΕΚ.

Στην ψηφιακή Ελλάδα 2.0 ο κρατικός επιτελικός μηχανισμός (Υπουργείο Εργασίας, Διαχειριστικές αρχές, Διοικήσεις, Περιφερειακές Διευθύνσεις,) δεν γνωρίζει πως να αποπληρώσει τα ΚΕΔΙΒΙΜ. Σε μια ψηφιακή Ελλάδα 2.0 όλα συνεχίζουν χειροκίνητα.

Έτσι εφαρμόζεται κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά του ΟΑΕΔ. Οριζόντιος προς τα κάτω σχεδιασμός αποπληρωμής προγραμμάτων που δεν υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή με απλά λόγια, όλοι θα ασχοληθούμε με την αποπληρωμή για να σώσουμε την παρτίδα που έχασε το υπουργείο. Αυτό όμως σημαίνει έλλειψη κατανόησης του προβλήματος και αδυναμία εκπόνησης κεντρικού σχεδιασμού (από το Yπουργείο εργασίας).

Έτσι γινόταν παλιά……….όταν όλοι τα έκαναν όλα.

Ακόμη ένα βάρος, ακόμη μια απαξίωση, ακόμη ένα πισωγύρισμα στους στόχους και στους σκοπούς του ΟΑΕΔ.

Ποιος δεν θυμάται τους παλαιότερους στόχους της δημιουργίας ευέλικτων τοπικών μονάδων ΚΠΑ με έμφαση στον διαμεσολαβητικό τους ρόλο που προωθούν την εργασία και συναλλάσσονται ανθρώπινα και ουσιαστικά με τον άνθρωπο τον πολίτη.

Ποιος δεν θυμάται εκείνα τα μεγαλεπήβολα σχέδια που ήθελαν τα ΚΠΑ, τις τοπικές μονάδες εκείνες που σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα εφάρμοζαν στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης.

Ποιος δεν βλέπει ότι προτεραιότητα στις υπηρεσίες δίνεται στην αποπληρωμή αυτών των προγραμμάτων με αποτέλεσμα τα ΚΠΑ να βάζουν στην άκρη την προώθηση των προγραμμάτων τους και ασχολούνται με την επιτυχή υλοποίηση της ξεκούρδιστης πολιτικής της ανάπτυξης δεξιοτήτων (1000 ευρώ) σχεδόν σε όλους τους ανέργους της χώρας που το επιθυμούν, χωρίς κριτήρια, χωρίς την διερεύνηση των αναγκών τους με μια αίτηση και μόνο.

Ποιος δεν βλέπει ότι τα ΚΠΑ εξελίχτηκαν σε μικρές σκληρά γραφειοκρατικές δυσκίνητες μονάδες;

Αλλά και ποιον ενδιαφέρει αυτό, εκτός βέβαια από τους εργαζόμενους του.

Εμφανίζεται όμως και μια απαράδεκτη, συνέπεια κακοδιοίκησης, η διαίρεση του ελεγκτικού μηχανισμού των υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ. Ελεγκτές υπάλληλοι ΚΠΑ, ελεγκτές υπάλληλοι περιφερειακών δ/σεων, ελεγκτές υπάλληλοι διοίκησης, ελεγκτές υπάλληλοι καθηγητές κλπ.

Το ελεγκτικό σώμα στον ΟΑΕΔ είναι κοινό και διέπεται από τις ίδιες εγκυκλίους.

Διοίκηση που αδυνατεί λόγω πιέσεων να εφαρμόζει τις δικές της προτεραιότητες και οδηγίες δεν υπήρξε ξανά στον ΟΑΕΔ

Μάρτιος 2023.

Είναι η ώρα στην οποία τα ΚΠΑ δεν είναι προτεραιότητα. Άλλωστε υπάρχουν και τα e-kpa.

Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος      ο Γ.Γραμματέας

Μακράκης Γ.       Τηλιγάδας Κ.