Πως τιμωρεί ο Μ. Βορίδης τους «πονηρούς» δημάρχους;

Παρεμβαίνει και στο αυτοδιοίκητο…

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προφασίζεται ότι οι επικείμενες προσλήψεις του 2023 για τους ΟΤΑ θα περιορίσουν τις ανάγκες σε προσωπικό και ταυτόχρονα είναι ο ίδιος που μειώνει σιωπηρά τον αριθμό των συμβασιούχων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ξεχνά όχι μόνον τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό, αλλά και τους προφανείς λόγους της ανανέωσης των συμβάσεων, καθώς στις περιπτώσεις τελεσίδικης δικαστικής δικαίωσης των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου υποκρύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ζητώντας στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου διευκρίνιση για το θέμα της εξαίρεσης των εργαζομένων στους Δήμους από τον γενικό υπολογισμό προσλήψεων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν μετά από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης αντί να παραδεχθεί την ανάγκη για κανονικοποίηση της ροής προσλήψεων, χωρίς να υπάρχει η προεκλογική σκοπιμότητα, επέλεξε να επιτεθεί στους δημάρχους χαρακτηρίζοντας τους «πονηρούς»!

Όταν οι δήμαρχοι υπερασπίζονται τους εργαζόμενους

Στην επιλογή των δημάρχων να υπερασπίζονται τους εργαζομένους με σύμβαση ορισμένου χρόνου επιτέθηκε ο Μ. Βορίδης, λέγοντας: «Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν αρχή και τέλος και υπάρχει πρόβλεψη για το πόσο διάστημα θα ανανεώνονται. Πάνε, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στο δικαστήριο και υποστηρίζουν ότι στις συμβάσεις τους υποκρύπτεται σχέση αορίστου χρόνου γιατί καλύπτουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επικαλούνται καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους αξιώνοντας να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Ορισμένοι δήμαρχοι πηγαίνουν στα δικαστήρια και λένε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο».

Επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο απέχθειας προς τους δημάρχους, ο Μ. Βορίδης είπε ωσάν να αγόρευε σε δικαστήριο: «Ερωτώ, λοιπόν, ‘συγγνώμη δήμαρχε μαζί τους την έκανες την σύμβαση. Με ποιόν την έκανες; Με εμένα;». Με τον ισχυρισμό ότι «αυτές οι συμβάσεις παρακάμπτουν τη διαδικασία ΑΣΕΠ, άρα έχουν προσληφθεί με κριτήρια πολύ πιο χαλαρά από αυτά του ΑΣΕΠ», ο Μ. Βορίδης συνέχισε στον ίδιο τόνο λέγοντας: «Αφού έχει γίνει η πρόσληψη, πάει ο δήμαρχος στο δικαστήριο και λέει ‘εγώ δεν αντιδικώ’ με τους εργαζόμενους». «Δηλαδή ο εναγόμενος Δήμος συμφωνεί με τους ενάγοντες εργαζόμενους», είπε με πομπώδες ύφος ο Μ. Βορίδης.

Η τιμωρία για τους «πονηρούς» δημάρχους

Προκειμένου να επιδείξει την τιμωρητική του στάση απέναντι στους δημάρχους, ο Μ. Βορίδης σε εμφατικό τόνο είπε: «Εφ’ όσον εκδίδονται αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, πράγμα που συνεπάγεται προσλήψεις, εγώ θα τις μετράω ως προσλήψεις στον συγκεκριμένο ΟΤΑ». «Από την στιγμή που πήρες και μάλιστα μέσα από μια τέτοια (σ.σ. δικαστική) διαδικασία προσωπικό, εγώ αυτό το προσωπικό το μετράω σα να έχεις πάρει προσωπικό από τον προγραμματισμό προσλήψεων και άρα δεν σου δίνω προσωπικό από τον προγραμματισμό προσλήψεων», υπογράμμισε στον ίδιο αυστηρό τόνο ο Μ. Βορίδης.

«Δεν θα υπάρχουν δυο κατηγορίες Δήμων. Δηλαδή αυτοί οι δήμαρχοι που έκανε αυτό που έκανε στα δικαστήρια και πήρε προσωπικό και θα έρχεται μετά ο ίδιος ο ΟΤΑ και θα μου ζητά πρόσθετες προσλήψεις από τον προγραμματισμό προσλήψεων», είπε ο Μ. Βορίδης για να καταλήξει: «Δεν θα έχουμε πονηρούς δημάρχους και μη πονηρούς δημάρχους».

πηγή: https://www.ilektrav.gr/ – by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ