Διονύσης Τεμπονέρας: Οι αόρατοι της φετινής ΔΕΘ

Όμως οι «αόρατοι της ΔΕΘ» θα γίνουν σύντομα ορατοί, για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ. Θα γίνουν σίγουρα πολύ ορατοί, εξερχόμενοι από το «εκλογικό παραβάν».

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πέρασαν «κάτω από τον πήχη» των προσδοκιών, σημαντικού τμήματος, της ελληνικής κοινωνίας.

Ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, «δεν είδαν καθόλου τον εαυτό τους» στις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, σε μια περίοδο, που η ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματός τους, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη:

1. Από τις εξαγγελίες, απουσίαζε η ουσιαστική στήριξη των ανέργων, μακροχρονίων και μη. Η εφάπαξ καταβολή της «επιταγής ακρίβειας», των 250 ευρώ, συνιστά περισσότερο κοροϊδία, παρά πραγματική βοήθεια. Εκατό χιλιάδες μόνο, από τους 500.000 μακροχρόνια ανέργους, είναι αυτοί που θα δουν τελικά, χρήματα στους λογαριασμούς τους. Σημειωτέο ότι, ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας και δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ (και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ). Οι μακροχρόνια άνεργοι πέραν των 24 μηνών, δεν θα ενισχυθούν καθόλου. Η διαδικασία, θα γίνει στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μάλιστα με τραγικό τρόπο, γίνεται αντιληπτό, για ποιο λόγο ο Υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης, έσπευσε πριν από μερικούς μήνες(ν.4921/2022), να «αλλοιώσει» το μητρώο του πρώην ΟΑΕΔ και να μειώσει τεχνητά, τους εγγεγραμμένους ανέργους, στους σχετικούς καταλόγους. Για να χορηγούνται όπως προκύπτει τελικά, λιγότερες παροχές στους δικαιούχους, ακόμα και αν αυτές είναι πενιχρές και έχουν έκτακτο και περιστασιακό χαρακτήρα.

2. Η δεύτερη μεγάλη κοινωνική ομάδα, που έμεινε εκτός των ανακοινώσεων, ήταν οι μικρομεσαίοι. Ενώ οι διαρροές μιλούσαν, για μείωση στο 50% ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος(το πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δεν ικανοποιείται, καθώς συνδέεται με την αύξηση των θέσεων εργασίας), για νέα ρύθμιση οφειλών, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και για παρεμβάσεις ενεργειακής υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία, η κυβέρνηση επέδειξε, μια απίστευτη «αφωνία». Ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει άπιαστο όνειρο, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι επιστρεπτέες προκαταβολές, θα μιλούσαμε για καταστροφή, άνευ προηγουμένου. Οι πλειστηριασμοί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το 2021(μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι προγραμματισμένοι 30% περισσότεροι πλειστηριασμοί σε σχέση με το 2021) και τα μεγάλα θύματα είναι οι μικρομεσαίοι, που τόσο κατά τη διάρκεια των μνημονίων, όσο και στην πανδημία, αλλά και τώρα, με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, βρίσκονται υπερχρεωμένοι. Οι ελπίδες για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, επίσης εξανεμίστηκαν από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά, ορκιζόταν στο όνομα της μεσαίας τάξης. Αν στα παραπάνω, προσθέσουμε και την μείωση της κατανάλωσης, που προκύπτει λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος των πολιτών, είναι απορίας άξιο, πως θα επιβιώσουν οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι κατά μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες. Η σύνδεση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, με τις νέες προσλήψεις, παραγνωρίζει ακριβώς το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή, περίπου το ½ των επιχειρήσεων, δεν απασχολούν προσωπικό. Ακόμα και όσες όμως επιχειρήσεις, απασχολούν εργαζόμενους, θα έλεγε κανείς, αν λάβει υπόψη την αύξηση της ανεργίας, που παρατηρείται μέσα στο καλοκαίρι (βλ. ανεργία ΕΛΣΤΑΤ, Ιούλιος 2022), περισσότερο βρίσκονται σε «τροχιά» απολύσεων και λιγότερο, προσλήψεων.

3. Απογοητευμένοι, πρέπει να νοιώθουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που με εξαίρεση την αύξηση των αποδοχών, που θα προκύψει από την κατάργηση της εισφοράς του 1%, υπέρ του ΤΠΔΥ, θα λάβουν ενίσχυση, μετά το …2024.Είναι γνωστό ότι, οι νεοδιόριστοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν αμοιβές μικρότερες και από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα(780 ευρώ ο εισαγωγικός μισθός, έναντι 831 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα).Η κατάργηση της εισφοράς του 1%, στους νεοδιόριστους, θα επιφέρει αύξηση κατά 8,8 ευρώ το μήνα μόλις, που σημαίνει ότι και πάλι, ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο, θα είναι μικρότερος του ιδιωτικού. Η δε εξαγγελία για αναμόρφωση του μισθολογίου, μετά το πέρας της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης (1.1.2024), δεν αντέχει σε καμία κριτική.

4. Στο κενό είναι και πολλοί συνταξιούχοι, που έχουν εισόδημα πάνω από 800 ευρώ μηνιαίως ή ετήσιο, πάνω από 9.600 ευρώ και δεν θα πάρουν καν, την επιταγή ακρίβειας. Φέτος, το όριο για το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται στα 16.800 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 14.400 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υπάρξουν ζευγάρια συνταξιούχων, με ατομικό εισόδημα 800 ευρώ, που δεν θα καταφέρουν να πάρουν εις διπλούν το επίδομα. Κι αυτό επειδή, το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος (16.800€) δεν είναι το διπλάσιο του ατομικού πλαφόν (9.600€), όπως πέρυσι (7.200€ – 14.400€). Δηλαδή, δύο συνταξιούχοι κάτω από την ίδια στέγη, που λαμβάνουν 800 ευρώ σύνταξη έκαστος, χωρίς άλλα εισοδήματα, δηλώνουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 19.200 ευρώ, ήτοι πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα. Από την άλλη πάλι ο Πρωθυπουργός, δεν είπε κουβέντα, ούτε για την 13η σύνταξη, ούτε για τα αναδρομικά, που προκύπτουν από τις αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, ούτε για επαναφορά του ΕΚΑΣ κλπ. Δικαίως λοιπόν εξανίστανται οι συνταξιουχικοί σύλλογοι, που ακούν για αύξηση 6% στις συντάξεις, από το 2023, αλλά βλέπουν τον τιμάριθμό να κινείται ήδη σε διπλάσια μεγέθη.

5. Η τελευταία κατηγορία, που δεν άκουσε τίποτα στην ΔΕΘ, είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο, από τον κατώτατο μισθό, η λεγόμενη (κακώς) «μεσαία τάξη» των εργαζομένων. Απουσία κλαδικών συμβάσεων, πάνω από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να δουν την παραμικρή αύξηση, αφού το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, έχει καταρρεύσει προ πολλού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, συμφωνά με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, παρά την αύξηση κατά σχεδόν 10% που έγινε στον κατώτατο μισθό το 2022(τον περασμένο Ιανουάριο και Μάιο), το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι, δεν έχει υπάρξει καμία αύξηση στο μισθό του, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω, την αναγκαιότητα και την αξία, των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Οι μισθωτοί λοιπόν, που βιώνουν κατά τον ίδιο τρόπο την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, θα πορευτούν αβοήθητοι, το επόμενο διάστημα βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται.

Ο κ. Μητσοτάκης, αδρανεί εσκεμμένα, μπροστά στην «θεόρατη» αισχροκέρδεια, παραμένει αδρανής όμως κυρίως, μπροστά στους «αόρατους της ΔΕΘ».

Όμως οι «αόρατοι της ΔΕΘ» θα γίνουν σύντομα ορατοί, για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Θα γίνουν σίγουρα πολύ ορατοί, εξερχόμενοι από το «εκλογικό παραβάν».

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr