ΟΕΝΓΕ / Οργή κατά Μητσοτάκη – Εμπαιγμός και θράσος σε βάρος των γιατρών

Στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, τις οποίες μάλιστα παρουσίασε σαν απόδειξη της «γενναιοδωρίας» της κυβέρνησης της Ν.Δ, απαντά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της.

Όπως εξηγεί, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 1ο επτάμηνο του 2022 υπάρχει πλεόνασμα «καθαρών» κρατικών εσόδων 4,8 δις που προέρχεται από τη φοροεπιδρομή σε βάρος μας «οι πενιχρές αυξήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών, πολύ περισσότερο δε που δεν είπε κουβέντα για αυξήσεις στους υπόλοιπους υγειονομικούς του δημόσιου συστήματος υγείας με τους οποίους δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού». 

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει μάλιστα ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας και της Αναπληρώτριας από το βήμα της Βουλής τον Ιούνιο του 2022 για την άμεση πληρωμή των εφημεριών, έχει γίνει κανονικότητα η καθυστερημένη εκταμίευση του τριμηνιαίου κονδυλίου πληρωμής των τακτικών εφημεριών, οι απλήρωτες για μήνες πρόσθετες (πέραν του πλαφόν) εφημερίες, η μη καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης για τις υπεράριθμες εφημερίες των συναδέλφων στα τμήματα και τις κλινικές Covid. Σα να μην έφτανε αυτό όχι μόνο δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την πολυδιαφημιζόμενη πρόσθετη αποζημίωση αλλά πληρώνονται, όποτε και αν πληρωθούν, έναντι τις τακτικές εφημερίες».

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι «ευσεβείς πόθοι» του πρωθυπουργού ο οποίος είχε το θράσος να δηλώσει ότι «θα ήθελε οι αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες» αλλά «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια», την ίδια στιγμή που ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει προκλητικές επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές 11 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαλλαγές από φόρους των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών» τονίζει η ΟΕΝΓΕ. 

Τέλος, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ζητά επιτακτικά

  • Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων ΣτΕ 2018 – 2022 και Αρείου Πάγου 2022, που  επιβάλλουν  την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα Ιανουαρίου 2012. Την αποπληρωμή σε ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ και των αναδρομικών διαφορών  των 11 τελευταίων ετών που προκύπτουν.
  • Επαναφορά των επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και αύξηση των επιδομάτων που έχουν πετσοκοπεί στα επίπεδα πριν από τις περικοπές.  
  • Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών χωρίς να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα. Οι πρόσθετες εφημερίες (που μας  εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς) να είναι πλήρως αφορολόγητες.  
  • Αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Την έγκαιρη, χωρίς καμία καθυστέρηση, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.
  • Εφαρμογή του ΦΕΚ 208 Α΄5/11/21 για πρόσθετη αποζημίωση στις εφημερίες πέραν του πλαφόν των Παθολόγων, Αναισθησιολόγων, Πνευμονολόγων, Εντατικολόγων και αποσπασμένων.
  • Επαναφορά στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές και των συντάξεων και του εφ’ άπαξ. Είχαμε πληρώσει από τις τσέπες μας, από τις εισφορές μας, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ την ψηφιοποίησή του που είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με το αζημίωτο. Καμία απολύτως δικαιολογία δεν υπάρχει να μην καταβάλλεται η πλήρης σύνταξη από τον πρώτο κιόλας μήνα της συνταξιοδότησης.

ΠΗΓΗ: avgi.gr