Μ. Βρετανία / Απεργιακός πυρετός σε όλη την χώρα

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που προβλέπεται να διαρκέσουν οκτώ ημέρες ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις.

Μία σειρά από εργατικές κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στην Μ. Βρετανία. Έπειτα από τρεις ημέρες κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς, κυρίως τα τρένα, ήρθε σήμερα η σειρά των εργαζομένων στο λιμάνι Φίλιξστοου να απεργήσουν.

«Ρολά κατεβάζει» από χθες το μεγαλύτερο εμπορευματικό λιμάνι της Βρετανίας. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που προβλέπεται να διαρκέσουν οκτώ ημέρες ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία που πραγματοποιείται στο λιμάνι αυτό της ανατολικής Αγγλίας, στο οποίο φτάνουν ετησίως περίπου 4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, από το 1989.

«Το λιμάνι Φίλιξστοου είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2020 είχε κέρδη 61 εκ. λίρες (σχεδόν 72 εκ. ευρώ)», δήλωσε η Σάρον Γκρέιαμ γενική γραμματέας του Unite.

«Η διαχειρίστρια εταιρεία του Hutchinson Ports είναι τόσο πλούσια που την ίδια χρονιά διένειμε 99 εκ. λίρες στους μετόχους της. Κατά συνέπεια μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους στο Φίλιξστοου μια σωστή αύξηση μισθού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε «απογοητευμένη που το Unite δεν δέχθηκε την πρότασή μας να αναστείλει την απεργία και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες ώστε να βρεθεί μια λύση».

Είχαν προηγηθεί τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς, κυρίως τα τρένα, παραλύοντας το Λονδίνο.

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιούλιο το 10,1% σε ετήσια βάση και ενδέχεται να ξεπεράσει το 13% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται σε χώρα της G7.

ΠΗΓΗ: avgi.gr