Σφίγγει ο κλοιός για τις αναστολές εργασίας ανοίγει ο κύκλος της ανεργίας

Αν και η φιλοκυβερνητική καθημερινή έρχεται να δηλώσει «ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω» με τα μέτρα στήριξης δεν χρειάζεται καν φαντασία για να αντιληφθούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η πραγματική οικονομία.

Σε άρθρο με τίτλο «Οικονομία στα μέτρα στήριξης – «Κόφτης» και στις αναστολές» ενημερωνόμαστε στο γιατί η ηγεσία του υπουργείου εργασίας επιλέγει να πετάξει εκτός αναστολής πλήθος μισθωτών ακόμα και στην καρδιά του νέου αυστηρού λοκνταουν μέσα στο λοκνταουν .

Σε αυτό το άκρως αποκαλυπτικό άρθρο λοιπόν διαβάζουμε τα εξής ενδιαφέροντα

Τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή 548.000 εργαζόμενοι και μόλις 532.208 έλαβαν την αποζημίωση τον μήνα Μάρτιο.

Ενώ τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο το λιανεμπόριο λειτούργησε μάλιστα, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή ήταν 75.000 περισσότεροι σε σχέση τους 548.000 του Φεβρουάριου. Επίσης ενώ και τον Δεκέμβριο το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες αισθητικής λειτουργούσαν ,οι εργαζόμενοι που είχαν μπει σε αναστολή ήταν 645.000 .

Συνολικά 112.792 και σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους (17,33%) βρέθηκε τον Μάρτιο χωρίς δικαίωμα να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, έως 534 ευρώ το μήνα μόνο και μόνο από την επιλογή της ηγεσίας του Υπ. Εργασίας να απαιτεί την προκαταβολική καταγραφή όσων επρόκειτο να μπουν σε αναστολή σύμβασης, τον Φεβρουάριο.

Η μείωση αυτή δείχνει ότι όλους τους προηγούμενους μήνες, που το υπουργείο Εργασίας επέτρεπε η υποβολή των αιτήσεων για αναστολή σύμβασης, να πραγματοποιείται κατά την λήξη του διαστήματος που είχαν τεθεί σε αναστολή , έγινε κακή χρήση του μέτρου και το Υπουργείο έκανε τα στραβά μάτια. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί δηλαδή πάνω από 112.792 εργαζόμενοι να λαμβάνουν κρατικό χρήμα και ταυτόχρονα να εξαναγκάζονται από τις επιχειρήσεις να δουλεύουν κανονικά με παροχή έργου στους χώρους εργασίας τους. Άρα, η κατά αυτόν το τρόπο εφαρμογή του μέτρου της αναστολής σύμβασης δεν είχε την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε όσον αφορά την προστασία των εργαζόμενων και της κοινότητας από την μετάδοση του covid-19. Τα Δημόσια Ταμεία επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα. Οι μόνοι που ωφελήθηκαν από αυτό ήταν οι παραβατικοί εργοδότες που γλύτωσαν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Όλη αυτή η απάτη έγινε σε γνώση του Υπουργείου βεβαίως βεβαίως .

Σήμερα που η πανδημία από την μια πλευρά θεριεύει μέρα με τη μέρα  και από την άλλη τα κρατικά ταμεία πλέον αγκομαχούν το υπουργείο εργασίας κάνει νέα παρέμβαση για να βάλει φρένο στις ψεύτικες αναστολές από την πλευρά των πληττόμενων επιχειρήσεων και αλλάζει άρδην το τοπίο των αναστολών, Βέβαια μετά την λήξη των αναστολών αρχίζει να ανοίγει σταδιακά ο κύκλος των απολύσεων.

Για τον μήνα Μάρτιο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ θα μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή αλλά θα πρέπει να τηρούν μια βασική προϋπόθεση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των αναστολών. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, και δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Με αυτόν τον τρόπο για τον Μάρτιο σφίγγει περισσότερο ο κλοιός και μικραίνει κατά πολύ η περίμετρος τελικά των επιχειρήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς των αναστολών. Αλλάζει ουσιαστικά το πλαίσιο και πλέον οι αναστολές δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο αλλά ως κριτήριο ένταξης θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος της επιχείρησης στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η ίδια εικόνα και στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ψηλότερο αποδείχθηκε το κόσκινο για αυτόν τον κύκλο της επιστρεπτέας καθώς περισσότεροι από τους μισούς από όσους έκαναν αίτηση στην πρώτη φάση της  έμειναν εκτός. Για την ακρίβεια από τις 721.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση ,τα κριτήρια πληρούν μόλις οι 286.181. Περίπου 138.461 μάλιστα από αυτές που απορρίφθηκαν παρουσιάζουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως τον Ιανουάριο του 2020 η κρίση του κορωνοϊού δεν είχε χτυπήσει ακόμη την χώρα μας.