Έσπασε το φράγμα των -7.000 λιγότερων Μόνιμων Υγειονομικών το Μάιο του 2023. Και Προκήρυξη ΠΟΥΘΕΝΑ. … ΑΡΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΑ:

Εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου τα στατιστικά στοιχεία του Μαΐου 2023 https://www.apografi.gov.gr/ .

Όπως αποτυπώνεται στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούν 71.952 Μόνιμοι Υπάλληλοι. Μια απλή σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, το προσωπικό που παρέδωσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν 79.177, έχουμε -7.225 Μόνιμους λιγότερους, παρά τα όσα «διαδίδουν» Κυβερνητικά στελέχη και τα «πρόθυμα ΜΜΕ» για χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία.

Παρά τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ του κ. Μητσοτάκη κατά την Πανδημία για ένα Ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για τη 2η θητεία, ότι «Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και ελπίζω ότι, μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας μας, οι Έλληνες θα ζήσουν μία εντελώς διαφορετική εθνική υπηρεσία υγείας» τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους της ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ και του ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ όσο αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ με Μόνιμο Προσωπικό, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο της Πανδημίας, αλλά και σήμερα που στο Δημόσιο Σύστημα επιτείνονται τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Δομών και των Υπηρεσιών του.

Πιστή στη ΠΟΛΙΤΙΚΗ της απόφαση, να μην καλύπτει τις ετήσιες αποχωρήσεις και τα διαχρονικά κενά που υπήρχαν, όπως έκαναν μαζί Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ τα Μνημονιακά χρόνια 2010-2014 με αποτέλεσμα να είχαμε -32.000 Λιγότερους Μόνιμους Υγειονομικούς το 2014, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το Σύστημα Υγείας στη συρρίκνωση-κλείσιμο και υπολειτουργία Δομών και Υπηρεσιών.

Ακόμη και εάν προκηρύξουν θέσεις, όπως με τη 7Κ/2022 με 3.720 θέσεις Νοσηλευτών, που εκδόθηκε 2 χρόνια μετά από την ανακοίνωση της από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το 2020, ένα χρόνο μετά υπάρχουν Προσωρινοί Πίνακες για 493 ΠΕ Νοσηλευτικής και για τις άλλες θέσεις «ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Ακόμα και «έτοιμη» προκήρυξη, παραμένει στα χαρτιά, εδώ και 8 μήνες.

Αλλά και να υπάρξει «φως» με έκδοση Προκηρύξεων, λένε για 1536 «σίγουρους»(;) και 2000+2000 με δημοσιογραφικές «υποσχέσεις» για το 2023, με -7.225 λιγότερους Υγειονομικούς ( που θα γίνουν -9.000 μέχρι το τέλος του 2023) η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ενίσχυση των Δημοσίων Δομών με το αναγκαίο Μόνιμο Προσωπικό θα αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ που υλοποιείται με συνέπεια, διευρύνει τις μεγάλες ελλείψεις σε Μόνιμο Προσωπικό, με αποτέλεσμα Δομές και Υπηρεσίες να υπολειτουργούν, να περιορίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ή να τις παραχωρούν στον Ιδιωτικό Τομέα. Η Αθμια, η ήδη θεσμοθετημένη είσοδο Ιδιωτών στα Χειρουργεία και η παραχώρηση Εξιτηρίων-Διακομιδών-Εξετάσεων σε Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασθενοφόρων, η επέκταση των Ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλες υπηρεσίες, η επαναφορά των Εργολάβων και η μετατροπή σε ΝΠΙΔ των Νοσοκομείων, δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο που θα πορευθεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ στη 2η θητεία της, ολοκληρώνοντας τα όσα είχε ετοιμάσει αλλά τη καθυστέρησε η εκδήλωση της Πανδημίας.

Είναι προφανές, ότι η εργασιακή συρρίκνωση του Μόνιμου Προσωπικού θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια, θέτοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε καθεστώς άμεσης επιβίωσης. Απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης, οφείλει το Συνδικαλιστικό Κίνημα, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι, μαζί με τη Κοινωνία να διαμορφώσουν ένα κίνημα Υπεράσπισης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, διεκδικώντας τις αναγκαίες Μόνιμες Προσλήψεις, τη Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των Συμβασιούχων, το διώξιμο των Εργολάβων, την επαρκή χρηματοδότηση και την Διασφάλιση της λειτουργίας ΟΛΩΝ των Νοσοκομείων- Πρόνοιας-ΕΚΑΒ. Και σε αυτό τον αγώνα η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει όσους θα είναι απόντες…