Η ΕΑΕΚ στην ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την έξωση του ΣΕΑ από την Υπ. Πολιτισμού.

Με αφορμή την έξωση του ΣΕΑ από την Υπ. Πολιτισμού.

Με απόφαση της Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη ανακαλείται η παραχώρηση του κτηρίου επί της οδού Ερμού 134 -136 από το υπουργείο Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το πρόσχημα της απαράδεκτης αυτής απόφασης είναι πως στο κτήριο του ΣΕΑ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Με την πράξη της αυτή, η κα. Λ. Μενδώνη, φανερώνει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην ίδια και τον Πολιτισμό.

Η εν λόγω Υπουργική απόφαση αποτελεί ενέργεια που βάλλει ευθέως κατά της Δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου και συνιστά αδιαμφισβήτητα ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας ενός ιστορικού Συλλόγου όπως ο ΣΕΑ.

Το κτήριο αυτό, που έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες εκδηλώσεις για ζητήματα πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει, μέχρι σήμερα, υπουργός πολιτισμού που να προχωρήσει σε υποβολή ερωτημάτων προς τα προηγούμενα, έχει παραχωρηθεί από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη το 1982.

Η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση καταδικάζει την αντιδημοκρατική και απαξιωτική στάση της κα. Λ. Μενδώνη στους ανθρώπους του Πολιτισμού και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μελών του ΣΕΑ:

●για να παραμείνει το κτήριο ως τοπόσημο δημόσιου διαλόγου, ελεύθερης και ακώλυτης ανταλλαγής απόψεων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους,

●να αποσυρθεί άμεσα η εκδικητική Υπουργική Απόφαση περί ανάκλησης της παραχώρησης του κτηρίου στον ΣΕΑ,

●να σταματήσει κάθε ενέργεια της υπουργού Πολιτισμού και της κυβέρνησης που παραβιάζει τον Ν.1264/82, σεβόμενοι απόλυτα την ανεξαρτησία των επιστημονικών – συνδικαλιστικών συλλόγων στο ΥΠΠΟΑ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, ως Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση, θέσαμε, εδώ και ημέρες, προς διαβούλευση την παραπάνω ανακοίνωση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, προς μεγάλη μας έκπληξη, καμία παράταξη δεν τοποθετήθηκε και δεν πήρε θέση για τη συγκεκριμένη αντιδεοντολική στάση και εκδικητική συμπεριφορά της Υπουργού Πολιτισμού. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δε συμμερίζεται καμία συνδικαλιστική δύναμη την αυταρχική πρακτική της κα. Μενδώνη