ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ  οι αποφάσεις Υπουργείου-ΕΚΑΒ-ΥΠΕ «διάθεσης» Νοσηλευτών σε Ασθενοφόρα. Συνδικαλιστική-Νομική κάλυψη και Αγώνας διαρκείας για να ανατραπεί η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΝΠ. ΑΡΜΑ

ανακοίνωση ΑΡΜΑ:

Πριν ακόμα εγκριθεί νομοθετικά  η ΠΝΠ της Κυβέρνησης, η Διοίκηση του ΕΚΑΒ (με εντολή Υπουργείου..) με σχετικό της έγγραφο καλούσε της ΥΠΕ να προχωρήσουν στη σύνταξη προγραμμάτων σε ΚΥ και ΠΠΙ για τη κάλυψη πληρωμάτων Ασθενοφόρων από Νοσηλευτικό προσωπικό.

Με βάση αυτό, οι ΥΠΕ προχώρησαν σε ανάλογα έγγραφα, με την ευθύνη να ανατίθεται στους Υπεύθυνους Επιστημονικά, οι οποίοι όφειλαν να ετοιμάσουν προγράμματα με Νοσηλευτικό προσωπικό για τη συγκρότηση πληρώματος ασθενοφόρου.

Η απόφαση αυτή είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ, όπως έχουν αναδείξει και κοινοποιήσει με έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας ΕΚΑΒ  και Διοικήσεις ΥΠΕ, τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΕΝΕ (με ιδιαίτερα τεκμηριωμένο Νομικά- Επαγγελματικά έγγραφο). Δεν προβλέπεται στο πρόσφατα Νομοθετημένα Καθηκοντολόγια Νοσηλευτών, ενώ υπάρχει ΡΗΤΗ διάταξη Νόμου για τη συγκρότηση των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Και εάν έχει δοθεί «διασταλτική» ερμηνεία όσο αφορά το ποιος οδηγεί, δεν μπορεί να ξεπεραστεί η πρόβλεψη του Νομοθέτη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για Διασώστη. Γεγονός που επικίνδυνα προσπαθεί να παραβλέψει και να «ξεπεράσει» η σχετική ΠΝΠ. 

Παρά δε τις σχετικές έγγραφες αναφορές, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός ,και τα ΚΥ και τα ΠΠΙ προχωρούν σε ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ πράξεις έγκρισης προγραμμάτων με βάρδιες Νοσηλευτών σε Ασθενοφόρα. Με αποτέλεσμα να υπάρχει  κίνδυνος, μετά βεβαιότητας, να προκύψουν σοβαρές ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις τυχόν απώλειας ανθρώπινης ζωής. Δεν προβλέπεται ΠΟΥΘΕΝΑ η ασφαλιστική κάλυψη Νοσηλευτών σε Ασθενοφόρα ως χώρος,(π. χ σε ένα τροχαίο). Ενώ όπως ρητά αναφέρεται σε σχετικές διατάξεις, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ η όποια άσκηση Νοσηλευτικού έργου πέρα των χώρων που έχουν διοριστεί και υπηρετούν. Εκ τούτου είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι που ορίζονται σε υπηρεσία Ασθενοφόρου, είναι εκτεθειμένοι ΝΟΜΙΚΑ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ και εάν προκύψει όποιο πρόβλημα θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες που θα προκύψουν. Και τότε θα τους ξεχάσουν ΟΛΟΙ…

Ενώ, η προκήρυξη 250 Συμβασιούχων Διασωστών ΜΟΝΟ για την Αθήνα( με πιστοποίηση μόνο 40…) και καμία μέριμνα για ενίσχυση της επαρχίας, δείχνει ότι η ΠΝΠ ήρθε για να μείνει πολύ καιρό…

Η απάντηση στις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης που 4 χρόνια δεν προκήρυξε ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση Διασώστη, δεν ενίσχυσε με Μόνιμο Προσωπικό την Υγεία, δεν μπορεί να είναι η επαγγελματική και εργασιακή  «θυσία» των Νοσηλευτών και των Υγειονομικών με τις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΝΠ της Κυβέρνησης. 

Παρά το ότι είναι δύσκολη η κοινωνική διαχείριση του ζητήματος, με τα ΜΜΕ να καραδοκούν, οφείλουν τα Σωματεία, η Ομοσπονδία και οι εργαζόμενοι να αναδείξουν  τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί και θα πολλαπλασιάζονται το επόμενο διάστημα με την εφαρμογή της ΠΝΠ, και την αδιαφορία της Κυβέρνησης να ενισχύσει με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό την Υγεία, ζητώντας:

Την απόσυρση της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΝΠ.

Την ΑΜΕΣΗ προκήρυξη των 700 θέσεων Διασωστών, με ολοκλήρωση εντός του 2023.

 Την ΑΜΕΣΗ προκήρυξη Θέσεων Υγειονομικών, υλοποιώντας τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ της Κυβέρνησης για 10.000 προσλήψεις.

Το «πάμε και όπου βγει» και στην Υγεία δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ΚΑΝΟΝΑΣ…

Υ.Γ : Χαρακτηριστικό του «συντονισμού» του Επιτελικού Κράτους της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Μόλις πρόσφατα ήρθαν μηχανικοί από τη Peugeot στο Συνεργείο του ΕΚΑΒ για να βοηθήσουν στην επισκευή των Ασθενοφόρων, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και 3 χρόνια. Δεν το λες και γρήγορα….