Η εργατική Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο

Με δυναμικές διαδηλώσεις γιορτάστηκε από εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο η εργατική Πρωτομαγιά. Μέχρι στιγμής σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Στην Άγκυρα της γειτονικής Τουρκίας η λέξη «HAYIR», δηλαδή ΟΧΙ, σημάδεψε την πορεία, που έγινε σε συνθήκες έντασης, δύο εβδομάδες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που ενίσχυσε σημαντικά τις εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν.

Αστυνομικοί προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις και χρήση δακρυγόνων, όταν μία ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών προσπάθησε να φτάσει στην ιστορική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ και πανό με συνθήματα όπως «Ζήτω η Πρωτομαγιά, όχι στον δικτάτορα!».

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Μπακίρκοϊ στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών και των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας λόγω και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Παρίσι, Λιλ, Νάντη, Μασσαλία, και άλλες πόλεις της Γαλλίας με αφορμή την Πρωτομαγιά μόλις έξι μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου θα αναμετρηθούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν.

Χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο φασισμό, αλλά και στους υποψηφίους υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο αποτελούν την νούμερο ένα ανησυχία των εργαζομένων. Το σύνθημα που επικράτησε ήταν το «ούτε-ούτε».

Στο περιθώριο της πορείας εκδηλώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ορισμένων κουκουλοφόρων. Οι δεύτεροι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα και μολότοφ, ενώ οι πρώτοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Μαζική διαμαρτυρία έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, όπου οι πολίτες διαδήλωσαν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να καταγγείλουν τη διαφθορά στην Ισπανία, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ενός νέου σκανδάλου που πλήττει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και αφορά την κατάχρηση πόρων από μια δημόσια εταιρεία ύδρευσης.

Το Podemos όπως και η Izquierda Unida είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν όχι μόνο για αξιοπρεπείς δουλειές, αλλά και κατά της εργασιακής ανασφάλειας και της διαφθοράς.

Στο Τορίνο της Ιταλίας σημειώθηκαν συγκρούσεις αστυνομικών με αναρχικούς διαδηλωτές, λίγο πριν την εκδήλωση των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων Cgil, Cisl και Uil.

Oι αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλοπ, συνεχίζοντας να χτυπούν κάποιους διαδηλωτές και όταν έπεσαν στο έδαφος και δυσκολεύονταν να σηκωθούν, όπως δείχνουν εικόνες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά στο Βέλγιο σημάδεψε η επίθεση με μαχαίρι κατά του Ραούλ Χεντεμπόου, ενός εκ των ηγετών του διαρκώς ανερχόμενου στις δημοσκοπήσεις Βελγικού Κόμματος της Εργασίας (PTB) την ώρα που ο Χεντεμπόου εκφωνούσε ομιλία στη Λιέγη.

Ο πολιτικός τραυματίστηκε ελαφρά στη γάμπα και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο, ο 50χρονος δράστης συνελήφθη, και η πολιτική ηγεσία της χώρας καταδίκασε την επίθεση. ,

Πάνω από 20 μεγάλες διαμαρτυρίες προγραμματίστηκαν στη Γερμανία από γερμανικά συνδικάτα και αριστερές οργανώσεις υπέρ των εργατών και κατά του λαϊκισμού.

Η 1η Μαΐου αποτελεί παράδοση στην γερμανική πρωτεύουσα, ξεκινώντας από το Δυτικό Βερολίνο και επεκτείνοντας στο Ανατολικό μετά την επανένωση το 1990.

Στο Λονδίνο της Αγγλίας εργαζόμενοι και ακτιβιστές διαδήλωσαν για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Αυστριακά συνδικάτα και σοσιαλδημοκράτες διοργάνωσαν την μεγάλη πορεία στη Βιέννη. Συγκέντρωση και πορεία στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο Ρώσοι συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με τη συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μέλη εργατικών συνδικάτων κρατούσαν σημαίες της Ρωσίας και του κυβερνώντος κόμματος, ενώ του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποίησαν χωριστή πορεία, του Λένιν και του Στάλιν. «Συγχαρητήρια σύντροφοι για την 1η Μαίου» γράφει το πλακάτ της Σοβιετικής περιόδου.

Με σημαίες του Σοσιαλιστικού κόμματος στα χέρια, ο κόσμος διαδήλωσε στο Κίεβο της Ουκρανίας. «Η ελευθερία είναι η θρησκεία μας» έγραφε μια μεγάλη αφίσα.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στην Ταϊβάν, την Καμπότζη και τον Χονγκ Χονκ. Εκεί οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ασιατικές βιοτεχνίες ενδυμάτων κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες με ελάχιστα δικαιώματα, ενώ συχνά συμβαίνουν ατυχήματα.

Αστυνομική καταστολή σε βάρος διαδηλωτών κοντά στην αμερικανική πρεσβεία της Μανίλα μετά την πορεία στο Προεδρικό Μέγαρο των Φιλιππίνων από πολίτες, που όπως και τα προηγούμενα χρόνια ζητούν υψηλότερους μισθούς.

Μαζική η συμμετοχή στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και τα αιτήματα: καλύτερες συνθήκες εργασίας, φρένο στην εποχιακή εργασία.

Μεγάλη ήταν διαδήλωση στη Τζακάρτα της Ινδονησίας για: αύξηση του κατώτατου μισθού, δωρεάν περίθαλψη και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μαχητικές κινητοποιήσεις και στη Βηρυτό του Λίβανου από συνδικάτα και αριστερά κόμματα. Οπαδοί του ιρακινού Κομμουνιστικού κόμματος διαδηλώνουν στη Βαγδάτη.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr