Οι εργαζόμενοι του ΑΣΕΠ για τις επανειλημμένες και κλιμακούμενες επιθέσεις που αφορούν στη λειτουργία του

ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΑΣΕΠ για τις επανειλημμένες και κλιμακούμενες επιθέσεις που αφορούν στη λειτουργία του, 13.6.2024

Μετά από 30 χρόνια (1994-2024) λειτουργίας του, το ΑΣΕΠ έχει αδιαμφισβήτητα καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο θεσμικός εγγυητής της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Δικαιώνοντας τη συνταγματική του θωράκιση, έχει αποδείξει την αταλάντευτη προσήλωσή του στην ανεπηρέαστη και αμερόληπτη υλοποίηση των διαδικασιών επιλογής προσωπικού, συμβάλλοντας αποφασιστικά και αποτελεσματικά στη στελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα με τους πλέον κατάλληλους για κάθε θέση υπαλλήλους.

Παρά ταύτα, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε επανειλημμένες και κλιμακούμενες επιθέσεις που αφορούν στη λειτουργία του, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την 11η Ιουνίου 2024.

Η λανθασμένη εντύπωση ή και πληροφόρηση του Πρωθυπουργού αποδεικνύεται αβίαστα από τα πραγματικά στοιχεία της έκδοσης αποτελεσμάτων και της διενέργειας διαγωνισμών για τα οποία, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ενημερώνεται αρμοδίως.

Η φράση «Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ» αφενός μεν δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, απαξιώνοντας πλήρως το έργο του, και αφετέρου ακυρώνει τις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες των υπαλλήλων του να ανταποκριθούν στις όλο και αυξανόμενες αρμοδιότητες που ανατίθενται στο ΑΣΕΠ και απαιτούν εξοντωτικά εντατικούς ρυθμούς για την τήρηση ασφυκτικών προθεσμιών.

Αδιαμφισβήτητο άλλωστε παραμένει το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ καταφέρνει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο διαρκώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο και στις προστιθέμενες νέες αρμοδιότητες με απόλυτη αφοσίωση στις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης του πολίτη.

Πιστεύουμε ότι η κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα απαιτεί σεβασμό στους θεσμούς που αποτελούν τους πυλώνες του κράτους αλλά και ισχυρό πλαίσιο προστασίας των πολιτών απέναντι στην αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις.