Κεντρική Διοίκηση, ράβε ξήλωνε…

από ανάρτηση του Kostas Papadimitriou στο Facebook:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΕΟΥ Π.Δ. ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ, ΤΗΣ 27ης ΙΟΥΝΙΟΥ…

Την κατάσταση, των δομών που καθορίζονταν στο π.δ. 77/27-6-2023 προσπαθούσαν να τιθασσεύσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όταν έναν μήνα μόνο αργότερα εκδόθηκε το π.δ. 82/2023 (Α’ 139), αποδεικνύοντας συνάμα τον βαθμό προχειρότητας των ρυθμίσεων του προηγηθέντος (π.δ. 77/2023).

Με το νέο π.δ. στο άρθρο 1 γίνεται ότι είχε μάλλον ξεχαστεί στο προηγούμενο: Μετονομάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε ήδη επωμιστεί σειρά αρμοδιοτήτων αναπτυξιακού χαρακτήρα, σε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Ομοίως, η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα μετονομάζεται σε Δημόσιας Διοίκησης.

Στο άρθρο 2 έχουμε νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων, εντός όμως του ιδίου Υπουργείου, του υπεραναπτυγμένου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, καταδεικνύοντας την αντίστοιχη αμέλεια των διευθετήσεων του π.δ. 77/2023.

Στο άρθρο 3 συστήνεται μια νέα Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενό της την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση, χωρίς όμως να εντάσσεται σε αυτήν το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης… Στην πιο χαρακτηριστική κατάδειξη προχειρότητας πάντως, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου, που προ μηνός μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Εσωτερικών & Οργάνωσης, τώρα μεταφέρεται πάλι αλλά εντός του ιδίου υπουργείου και υπάγεται πλέον στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης…

Στο άρθρο 4 έχουμε νέα κατάδειξη της προχειρότητας-απουσίας συστηματικότητας, αφού τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 9 του π.δ. 77/2023, μόλις 34 ημέρες μετά την έναρξη της ισχύος της… Ομοίως, στα άρθρα 5 και 6 το προηγηθέν π.δ. δέχεται επιθέσεις «κατά ριπάς» που μεταβάλλουν πλήρως τις μεταβατικές του διατάξεις είτε τροποποιώντας τις είτε συμπληρώνοντάς τες. Στην κορύφωση της κατάδειξης της βιαστικής υιοθέτησης των επιταγών του π.δ. 77 και της ανετοιμότητας των υφιστάμενων δομών να αναλάβουν τις επιχειρούμενες με αυτό μεταβολές, έχουμε τη μετάθεση του χρόνου έναρξης ισχύος ορισμένων οργανωσιακών αλλαγών, όχι για τον επόμενο χρόνο αλλά για το 2025!