ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Καταχρηστική η καταγγελία της σύμβασης συναδέλφισσας στην CTS (θυγατρική του ΟΤΕ)

Μία ποικιλία μεθόδων μετέρχεται ο ΟΤΕ, και η θυγατρική του CTS, για να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους του. Τους αποσχίζει, τους μετακινεί και τους αλλάζει ειδικότητα με το έτσι θέλω. Αν μετά από όλα αυτά, δεν ενδώσουν στους εκβιασμούς και δεν δεχτούν την «εθελουσία», τους απολύει!

Η περίπτωση της συναδέλφου Ευδοκίας Σκοπελίτη είναι χαρακτηριστική. Εργαζόταν για 23 έτη ως διοικητικό προσωπικό  χωρίς ποτέ να υπάρξει νύξη για χαμηλή απόδοση. Μετά από ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο τριών ημερών, την έχρισαν τεχνικό πεδίου, αλλάζοντάς της ειδικότητα, ανεξάρτητα από την θέλησή της. Είχε προηγηθεί η απόσχιση κλάδου που μετέτρεψε μία γενική διεύθυνση σε ξεχωριστή – θυγατρική – εταιρεία CTS, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για αυθαιρεσίες, οι οποίες, τυπικά, δεν αποδίδονται στον ΟΤΕ.

Τα αιτήματά της εργαζόμενης για μετάθεση σε θέση συμβατή με την προϋπηρεσία, την γνώση και τα προσόντα της αγνοήθηκαν. Σήμερα επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την καταγγελία της σύμβασης με την δικαιολογία της χαμηλής απόδοσης, αντί να παραδεχθούν την μεθόδευση που στήθηκε εις βάρος της ή έστω την δική τους αστοχία να βαφτίζουν τεχνικό προσωπικό, εργαζόμενο που έχει προσληφθεί και εργάζεται στο διοικητικό τμήμα επί σειρά ετών. Αν μπορείς να γίνει κάποιος τεχνικός πεδίου μέσα σε τρεις ημέρες, προς τι οι σπουδές στις Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές;

Δεν είναι τυχαία η απόλυση της συναδέλφισσας. Ενόχλησε την Διοίκηση ότι διεκδικεί τα δικαιώματά της με κάθε μέσο. Προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, άσκησε ένδικα μέσα, αλλά ήταν και ενεργό μέλος του Σωματείου, από το οποίο εξελέγη εκπρόσωπος στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Δεν είναι η χαμηλή απόδοση στην εργασία η αιτία της καταγγελίας της σύμβασης αλλά η ενεργή διεκδίκηση, η έκφραση άποψης και η προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης.

Δεν είναι η χαμηλή απόδοση στην εργασία η αιτία της καταγγελίας της σύμβασης αλλά η ενεργή διεκδίκηση, η έκφραση άποψης και η προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης.

Η Διοίκηση του ΟΤΕ και των θυγατρικών του, με τις πλάτες του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος προεκλογικά και μετεκλογικά, περιοδεύει σε χώρους δουλειάς για να δώσει μαθήματα και να κάνει συστάσεις σε εργαζόμενους, νομίζει ότι θα καταστείλει κάθε ίχνος συνδικαλιστικής δράσης και θα μετατρέψει τα σωματεία σε διακοσμητικούς κομπάρσους. Είναι για αυτούς απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων.

Θα αγωνιστούμε για την άμεση ακύρωση της καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφου γιατί ο δρόμος της αδιαφορίας και της απάθειας έχει κόστος σε εργασιακά δικαιώματα, σε έλλειψη αξιοπρέπειας αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

Γραφείο Τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ