Πρωτομαγιά 2023- 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886

Μαστόροι, αφήστε πια τα σύνεργα, διπλώστε τις ποδιές σας, σκολάστε απ’ της ανάγκης το ζυγό, κι η λευτεριά φωνάζει.»

 Η  Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης  και  συνειδητοποίησης  των αγώνων της εργατικής τάξης και  της  απόκτησης  εργασιακών δικαιωμάτων. 

Τίποτα δεν υπήρξε δεδομένο και τίποτα δεν χαρίστηκε! Ούτε το οκτάωρο, ούτε οι άδειες, ούτε η Κυριακή αργία, ούτε οι ΣΣΕ, ούτε η κοινωνική ασφάλιση,

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν χαρίζεται! Ούτε  η σταθερή εργασία, ούτε οι αξιοπρεπείς αμοιβές, ούτε οι άδειες, ούτε η δωρεάν υγεία, ούτε η κοινωνική ασφάλιση, ούτε οι ΣΣΕ, ούτε πλείστα όσα άλλα κεκτημένα με αίμα εργατικά δικαιώματα.

Οι κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κατάργηση του οκταώρου, η στη πράξη απαγόρευση της απεργίας και οι δεκάδες δικαστικές προσφυγές εναντίον των  συνδικάτων, η κατάργηση των ΣΣΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και η καθημερινή καταστολή των αγώνων  των εργαζομένων, δείχνουν πως η Κυβέρνηση της ΝΔ,  αφενός επιθυμεί την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας  και αφετέρου φοβάται τη δύναμη των εργαζομένων και προσπαθεί να την σταματήσει εν τη γενέσει της, νομοθετικά και κατασταλτικά.  

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες,  η δύναμη των εργαζομένων, η δύναμη της εργατικής τάξης, η δύναμη της μισθωτής εργασίας χωρίς την οποία ‘γρανάζι δε γυρνά’ δεν έχει χάσει την αξία της. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση, σε αγώνα και αγωνία για την επίθεση που δέχονται και, κυρίως, για όσα θα έρθουν. Να μη συμβιβαστεί κανείς με  το λίγο, στο όνομα της όποιας κρίσης.

Συνεχίζουμε, έχοντας για ορόσημο τις μεγάλες απεργιακές  κινητοποιήσεις που απαίτησαν  δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών, την επαναφορά κρίσιμων δομών στο Δημόσιο έλεγχο βάζοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και τη ζωή και όχι τα κέρδη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη των εργασιακών δικαιωμάτων, όρθιοι, συνειδητοποιημένοι,  με προσοχή, γιατί το μέλλον έχει πολλούς ακόμα  αγώνες. Η Εργατική Πρωτομαγιά να λειτουργήσει ως φάρος των αγώνων μας. Ως εφαλτήριο των αγώνων μας.

Στηρίζουμε τα δημόσια αγαθά. Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση.  Συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα για καλύτερη ποιότητα ζωής για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Απαιτούμε:

  •  αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την     αύξηση του πληθωρισμού και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • τη κατάργηση του απεργοκτόνου νόμου Χατζηδάκη.
  • άμεση μείωση ωρών εργασίας/επαναφορά στις 37,5 ώρες  εβδομαδιαίως.
  • στήριξη του ΕΣΥ και όλων των κοινωνικών δομών του κράτους με νέες μόνιμες προσλήψεις.
  • Ζητούμε  ουσιαστική  στήριξη όλων των ανέργων.
  • προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με παράλληλη κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας
  •  την αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • την επαναφορά  κρίσιμων δομών σε δημόσιο έλεγχο

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) τη Δευτέρα, 1η του Μάη 2023, ώρα 11:00πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας .