ΕΑΕΚ στην ΑΔΕΔΥ- 17η Νοέμβρη 2022 αγωνιζόμαστε για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη

Τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου

Νέοι αγώνες για δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού

Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973 ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, αποτελεί, ιστορικά, ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για την πτώση της Χούντας τον Ιούλιο του 1974. Με κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» η φοιτητική νεολαία ύψωσε το ανάστημά της, για τη δημοκρατία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική δράση και στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, 49 χρόνια μετά, αποτελεί αυτονόητη πράξη ευθύνης για το σήμερα. Κι αυτό διότι, τα αιτήματα εκείνης της εποχής παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά.

Ειδικότερα, δε, σε μια περίοδο που η ακρίβεια Μητσοτάκη έχει γονατίσει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, που οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αφαιμάζονται από τις δραματικές αυξήσεις των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και στους λογαριασμούς. Σε μια περίοδο, που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη μία, πριμοδοτεί και ενισχύει την αισχροκέρδεια ιδιωτών παρόχων ενέργειας και μεγάλων επιχειρήσεων, κι από την άλλη, ιδιωτικοποιεί τους νευραλγικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους (Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση), κατακρεουργεί με το ν. Χατζηδάκη τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (κατάργηση 8ωρου, ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, δικαίωμα στην απεργία κ.ά) και επιβάλλει αυταρχισμό και φίμωση στη νέα γενιά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ταυτίζεται, με τα φαινόμενα Πάτση που πλουτίζουν σε βάρος του λαού, με τις παράνομες υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και «κολλητών», σε μια στιγμή που έχει πληγεί βάναυσα η δημοκρατία από το επιτελικό παρα-κράτος και τις λίστες Πέτσα στα ΜΜΕ, τα μηνύματα και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου αποδεικνύονται απολύτως σύγχρονα και αναγκαία.

Στις 17 Νοεμβρίου του 2022 φωνάζουμε για ΨΩΜΙ- Δημόσια Παιδεία και Υγεία – Εργασία -Δημοκρατικά και Κοινωνικά δικαιώματα.

Η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν καθολικά στην πορεία και σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για να αγωνιστούμε για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα  15:00

Θεσσαλονίκη, Εμπορική Πύλη ΔΕΘ και ώρα 17:00

Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας και ώρα 18:00.