Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο συμμετέχουμε στις 14/7 σε διαδήλωση στις 7.00μμ στα Προπύλαια

Ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική αναμέτρηση επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια. Η νομοθετική εξέλιξη του αυταρχικού θεσμικά  και συντηρητικού κοινωνικά πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, τροφοδοτεί μια πολιτική και κοινωνική διαμάχη διαρκείας. Αυτή όμως η πολιτική μάχη εντός του κοινοβουλίου αποτυπώνει τη δυναμική της ανάπτυξης του πανεπιστημιακού κινήματος για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, των ακαδημαϊκών ελευθεριών που εγγυώνται την εκπαιδευτική και ερευνητική φυσιογνωμία των ΑΕΙ, την μορφωτική κοινωνική αποστολή τους. 

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο οργανώνει τη τυπική μετάλλαξη των Πανεπιστημίων σε εκπαιδευτήρια και εργαστήρια εμπορευματικού χαρακτήρα. Επιστημονικές πειθαρχίες, γνωστικά αντικείμενα, ερευνητικά ερωτήματα διασπώνται και μετατρέπονται σε εργαλεία και προϊόντα της αγοράς. Αντί της ενίσχυσης του διδακτικού έργου, της θεσμικής θωράκισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχίων και διπλωμάτων, συντάσσεται ο κατακερματισμός, η αποσπασματικότητα των έξι τύπων πτυχίων που θα ανταγωνίζονται στην αγορά. Αντί της ενίσχυσης των ερευνητικών ερωτημάτων για τη παραγωγή νέας γνώσης οργανώνεται η νομιμοποίηση της ιδιοτέλειας των αγοραίων σκοπιμοτήτων μέσω και των βιομηχανικών διδακτορικών.

 Η δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των αντιπροσωπευτικών πανεπιστημιακών θεσμών, τίθεται εκτός νόμου, ελέω νεοφιλελευθερισμού έτσι ώστε – όπως διακηρύσσει η κ. Κεραμέως, «…Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ο επικεφαλής αυτού του επιστημονικού φορέα να μπορεί να παίρνει αποφάσεις ανεπηρέαστος, να μπορεί ακριβώς να παίρνει τις αποφάσεις χωρίς να σκέφτεται καθόλου από κάτω τι λένε αυτοί που τον ψηφίζουν».

Η ανταπόκριση στις κοινωνικές ανάγκες διαστρέφεται επί της ουσίας σε υποτέλεια στις ανάγκες της αγοράς, στο αποτυχημένο πρότυπο ανάπτυξης που οδήγησε στη χρεωκοπία και τη φτώχεια.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν προάγει την αριστεία όπως αποδείχθηκε: παράγει κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά έδρανα (πέρσι 20.000), για να δικαιολογήσει λιγότερες θέσεις εισακτέων (9.000 φέτος)

Πρόκειται για την αυταρχική εγκατάσταση των προτύπων «αποτελεσματικότητας» του Πανεπιστημίου Α.Ε.  Η κυβέρνηση υλοποιεί το μύχιο πόθο των απανταχού συντηρητικών: λιγότεροι και πιο συστημικά επιλεγμένοι νέοι και νέες στα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη υλοποίηση της αθλιότερης αντιδραστικής φαντασίωσης της: ένα “Πανεπιστήμιο” υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου.

Η κινητοποίηση του Πανεπιστημίου, των ανθρώπων του είναι συλλογική, δημοκρατική, μαχητική. ΟΛΕΣ οι ομοσπονδίες και τα σωματεία, σύλλογοι, ΟΛΩΝ των κατηγοριών εργαζομένων (διδάσκοντες και διοικητικοί) και των φοιτητών καλούν αύριο σε διαδήλωση στις 7.00μμ στα Προπύλαια. Είναι το αναγκαίο βήμα για τον αγώνα μη εφαρμογής και ακύρωσης στη πράξη του κυβερνητικού νομοθετήματος. Ενός νόμου που η κυβέρνηση του ΣΤΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργήσει στηριγμένη στην αγωνιστική διεκδίκηση της κοινότητας των ΑΕΙ.

Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Είναι υπόθεση του κόμματος μας, συνολικά. Η θέση των μελών μας αύριο είναι στα Προπύλαια.