Συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια ενάντια στον νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

Σήμερα Πέμπτη 14/07/2022 προγραμματίζεται στην Αθήνα συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, με πορεία προς τη Βουλή. Συλλαλητήρια την ίδια ώρα προγραμματίζονται επίσης σε Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αγίας Σοφίας και Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου.

Διεκδικώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ προχώρησε ομόφωνα στην προκήρυξη απεργίας την Τετάρτη και την Πέμπτη 14 Ιούλη. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνεται στους συλλόγους και στα μέλη ΔΕΠ να συμμετάσχουν και εξαγγέλλει πρωτοβουλίες συνεργασίας με εκπροσώπους Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα ΑΕΙ, φοιτητών και άλλων φορέων, για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων αυτές τις μέρες και την επόμενη περίοδο, που περιλαμβάνουν και την εξέταση ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και καλεί στα αυριανά συλλαλητήρια. «Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για το Πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ο λαός! Για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, κόντρα στην εμπορευματοποίησή της, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, για επιστήμη κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας» σημειώνει στο κάλεσμά της.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται για ν’ απαντήσει στην ανάγκη των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση, στα σοβαρά ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, στην έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, στην έλλειψη επαρκούς και ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, στη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους. Για μια ακόμη φορά, οι μόνοι που πραγματικά ωφελούνται, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τις υποδομές και το προσωπικό των πανεπιστημίων στην ανώτατη εκπαίδευση».

Κάλεσμα απευθύνει και η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, καταγγέλοντας την πρόθεση της κυβέρνησης μέσω του νόμου – πλαίσιο και της κατάργησης του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να παραχωρήσουν την εκμετάλλευσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.