ΑΡΜΑ- Ατομικές Συμβάσεις ΣΟΧ: Παράταση ΟΛΟΙ στη Κινητοποίηση Πέμπτη 11/11 16:00 Υπουργείο Υγείας.

Ατομικές Συμβάσεις ΣΟΧ: Παράταση, Θεσμικό Πλαίσιο, Μονιμοποίηση. ΟΛΟΙ στη Κινητοποίηση Πέμπτη 11/11 16:00 Υπουργείο Υγείας.

Μια από τις εμβληματικές Θεσμικές παρεμβάσεις ( όπως η κάλυψη των Ανασφάλιστων) της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το διώξιμο των Εργολάβων από τις υποστηρικτικές Υπηρεσίες( Φύλαξη, Καθαριότητα, Σίτιση) πολλών Νοσοκομείων και οι προσλήψεις Συμβάσεων Ορισμένου χρόνου μέσω Προκηρύξεων με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Έτσι, μπήκε ένα τέλος στην εργασιακή εκμετάλλευση και τις συνθήκες «γαλέρας» και χιλιάδες εργαζόμενοι πλέον δουλεύουν με ασφάλεια, αξιοπρεπείς μισθούς, ωράρια, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Παράλληλα επειδή αποδείχθηκαν και πολύ πιο οικονομικές, το Δημόσιο είχε όφελος 70 εκατομμύρια /έτος.

Το Θεσμικό Πλαίσιο των ΣΟΧ, με παρατάσεις έφτασε έως 31/12/2019, παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της ΣΥΡΙΖΑ, με πάνω από 6.000 εργαζόμενοι να εργάζονται με Ατομικές Συμβάσεις.

Παρά τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ του κ. Κοντοζαμάνη για επέκταση του Θεσμικού Πλαισίου πέρα τις 31/12/2019, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια παράταση, αρχικά έως 30/6/2020, με δυσοίωνο το μέλλον των ΣΟΧ. Η εμφάνιση της Πανδημίας και οι ανάγκες που προέκυψαν, οδήγησαν τη Κυβέρνηση σε Παρατάσεις των ΣΟΧ έως 31/12/2022, παρά τη Δημόσια τοποθέτηση των αρμοδίων για την ανάγκη της επαναφοράς των «καλών» Εργολάβων.

Ήδη, από τη τελευταία συνάντηση με τον κ. Πλεύρη, διαφάνηκε η πρόθεση του Υπουργείου για υπόγεια πριμοδότηση των Εργολάβων. Δήλωσε, όπως στη Βουλή, ότι αφήνει στη «διακριτική» ευχέρεια των Διοικήσεων να επιλέξουν μεταξύ ΣΟΧ και Εργολάβων. Στην ερώτηση μας ότι πλέον οι Εργολάβοι είναι μονόδρομος, διότι δεν υπάρχει Θεσμικό Πλαίσιο για ΣΟΧ( έχει λήξει 31/12/20219) δήλωσε «έκπληκτος» ότι δεν το γνωρίζει αυτό, νόμιζε ότι το Πλαίσιο ισχύει ακόμα!!. Στη δε ερώτηση εάν αποδεχθεί το Υπουργείο τους Εργολάβους που θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ πιο ακριβοί, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν απάντησε. Τέλος, δήλωσε ότι περιμένει τη σχετική έγκριση από τα αρμόδια Υπουργεία για τη παράταση(;) των ΣΟΧ, αλλά και εάν θα επανασυστήσει το Θεσμικό Πλαίσιο για της ΣΟΧ.

Όπως φαίνεται, η κινητοποίηση της Πέμπτης 11/11 αποκτά μεγάλη σημασία για το μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων στις ΣΟΧ που λήγουν 31/12/2021. Οι απαντήσεις που θα δώσει το Υπουργείο και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει θα είναι καθοριστικές για τη συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Άμεση Παράταση ΟΛΩΝ των Συμβάσεων έως 31/12/2022

Επαναφορά του Θεσμικού Πλαισίου για Προκήρυξη ΣΟΧ μέχρι 31/12/2022.

Νομοθετικές παρεμβάσεις για τη Μονιμοποίηση, με την επανασύσταση ΟΛΩΝ των Οργανικών Θέσεων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.

ΟΛΟΙ στη Συγκέντρωση Πέμπτη 11/11 16:00 Υπουργείο Υγείας.

Υ.Γ : Η Κυβέρνηση της Ν.Δ όπως φαίνεται ξηλώνει τις ΣΟΧ και προχωρά στην επαναφορά των Εργολάβων. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταθέσει τον Ιούλιο σχετική ερώτηση, χωρίς να πάρει απάντηση. Τώρα, που η κατάσταση φτάνει στο μη παραπέρα, με χιλιάδες εργαζόμενους να κινδυνεύουν να απολυθούν, ήρθε η ώρα της ευθύνης, να υπερασπιστεί τη πολιτική του παρακαταθήκη και το δικαίωμα στην εργασία. Οφείλει ΑΜΕΣΑ με νομοθετική παρέμβαση και πρωτοβουλίες να διεκδικήσει ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ βάζοντας φραγμό στην επαναφορά των Εργολάβων. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει…