ΕΑΕΚ- Συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη.

Ενημέρωση για την συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΕΕ. της ΑΔΕΔΥ και του Υπουργού Εσωτερικών Μ.Βορίδη την Τρίτη 2/11/2021 συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Ο Υπουργός εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος σχετικά με την δυνατότητα για σημαντικό αριθμό προσλήψεων τόσο για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια – κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης. Στην τοποθέτησή μας του επισημάναμε ότι παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με την διαδικασία προσλήψεων, εντούτοις δεν έχει πράξει τίποτε απολύτως ώστε να λυθεί το ζήτημα των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΑΜΟΙΒΕΣ : Το κύριο μέρος της ενημέρωσης του Υπουργού αλλά και της συζήτησης κινήθηκε γύρω από το θέμα της επικείμενης νομοθέτησης της κυβέρνησης για ένα νέο μοντέλο Αξιολόγησης στο δημόσιο. Ο Βορίδης ενημέρωσε την ΑΔΕΔΥ ότι θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες στον Πρωθυπουργό τις βασικές θέσεις του για ένα σύστημα Αξιολόγησης και ότι όταν αυτές λάβουν την μορφή κειμένου, δεσμεύτηκε να τις συζητήσει με την ΑΔΕΔΥ (περίπου στα τέλη Νοεμβρίου). Ανέπτυξε κάποιες σκέψεις σχετικά με την δυνατότητα να δίνεται ένα «μπόνους» σε πολύ «παραγωγικούς και άριστους υπαλλήλους». Στην δική μας τοποθέτηση επισημάναμε ότι αυτό που θεωρούμε αναγκαίο σήμερα είναι να αυξηθούν οι μισθοί όλων των ΔΥ μετά από 12 χρόνια διαρκούς οικονομικής λιτότητας και δραματικών περικοπών στις αποδοχές μας. Επίσης ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην διαδικασία πραγματοποίησης κρίσεων – την έναρξη των οποίων προσδιόρισε για το 2022. Του επισημάναμε ότι στην διετία διακυβέρνησης από την ΝΔ δεν έχουν γίνει πουθενά κρίσεις παρά μόνο αναθέσεις στους ημετέρους. Επίσης αναπτύχθηκε από την πλευρά του ένας προβληματισμός για την ανάγκη να υπάρξει μια αυστηροποίηση στην οριοθέτηση κριτηρίων σχετικά με τον χαρακτηρισμό συνάφειας στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο δημόσιο. Σε αυτό, του επισημάναμε ότι μια σχετική συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι άκρως προβληματική και υποκριτική, από την στιγμή που η κυβέρνηση έσπευσε να εξομοιώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όλων των δημόσιων πανεπιστημίων με τα πάσης φύσεων ιδιωτικά κολέγια τριετούς φοίτησης. Στην τοποθέτησή μας επίσης καταθέσαμε την θέση μας ότι η Δημόσια Διοίκηση σήμερα στην χώρα μας πάσχει από επάρκεια δομών και πόρων και κυρίως από υποστελέχωση σε προσωπικό, ιδίως στους τομείς Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής ασφάλισης. Ότι γενικά στο δημόσιο έχουν να γίνουν μαζικές προσλήψεις πριν από το 2010 και ότι ακόμη, ο όποιος προγραμματισμός προσλήψεων υπάρχει, προσκρούει στις εξαιρετικά αργόσυρτες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Του επισημάναμε την κατάφωρη πλέον αδικία της παρακράτησης ποσού εισφοράς αλληλεγγύης μόνο πλέον από τους ΔΥ και ο Υπουργός, απλά δεσμεύτηκε να μεταφέρει αυτή μας την άποψη στον Πρωθυπουργό.

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ :Δεν έχουν εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και οι υπουργικές αποφάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι ως τον Ιούνιο του 2022 θα είναι έτοιμο το σύστημα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχετικός νόμος της τηλεργασίας.

Θέσαμε επίσης στον Υπουργό το ζήτημα της ανάγκης, πριν από την πραγματοποίηση εκλογών για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, να δίνεται η δυνατότητα για μια αναδιοργάνωση και επικαιροποίηση των ψηφοδελτίων που έχουν κατατεθεί πριν από έναν ολόκληρο χρόνο. Αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος αυτού και υποσχέθηκε να το δει άμεσα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.