Το Χόλιγουντ σκοτώνει για τα κέρδη των λίγων

Η Χαλίνα Χάτσινς, πέθανε επειδή έκανε το λάθος να πάει στη δουλειά της. Τα παιδιά της έμειναν ορφανά γιατί πήγε σε μια δουλειά με όπλα χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Αυτή δεν είναι η δραματική ιστορία του Άλεκ Μπάλντουιν, αλλά η δραματική ιστορία της εργασιακής εκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το περιστατικό αυτό αφορά τα μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας.

Τα μέλη του συνεργείου, που συνδικαλίζονταν είχαν αποχωρήσει την Πέμπτη το πρωί λόγω των ελλιπών πρωτοκόλλων ασφαλείας. H παραγωγή λίγο πριν απολύσει τα μέλη του συνεργείου που συνδικαλίζονταν, προσέλαβε φθηνότερους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη NY Post άπειροι εργαζόμενοι δεν καθάρισαν σωστά το όπλο, το οποίο είχε υπολείμματα από προηγούμενες χρήσεις. Τα υπολείμματα λειτούργησαν ουσιαστικά ως σφαίρα (πυρίτιδα χωρίς την μεταλλική αιχμή της σφαίρας). Ταυτόχρονα οι εισηγήσεις για αλεξίσφαιρο τζάμι μπροστά στην κάμερα δεν είχαν εισακουστεί.

Μια τραγωδία θα είχε αποφευχθεί αν η εταιρεία πλήρωνε τους συνδικαλιζόμενους, και δεν τους απέλυε. Μια τραγωδία, που θα είχε αποφευχθεί, αν η εταιρία τους άκουγε και έπαιρνε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που για το θέαμα του κοινού και τα κέρδη των λίγων ένας εργαζόμενος «θυσιάζεται». Υπάρχουν πολλά ακόμα αντίστοιχα περιστατικά, που η βιομηχανία του θεάματος αποκρύπτει:

Το 1993, ο Μπράντον Λι, 28 ετών, γιος του αείμνηστου σταρ των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι, πέθανε αφού χτυπήθηκε από βλήμα διαμετρήματος 0,44 ενώ γύριζε μια σκηνή θανάτου για την ταινία «The Crow». Το όπλο υποτίθεται ότι ήταν άσφαιρο, αλλά η νεκροψία έδειξε μια σφαίρα που βρισκόταν κοντά στη σπονδυλική στήλη του.

Το 1984, ο ηθοποιός Jon-Erik Hexum πέθανε αφού αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με ένα όπλο, ενώ προσποιήθηκε ότι έπαιζε ρωσική ρουλέτα με ένα 0,44 Magnum στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Cover Up».

Τα σοβαρά και μερικές φορές θανατηφόρα ατυχήματα στο σετ ταινιών είναι σπάνια, αλλά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ένας 38χρονος, μέλος του καστ, υπέστη σοβαρά τραύματα τον περασμένο μήνα μετά από μια μεγάλη πτώση στα στούντιο Sunset Gower στο Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας «Me Time» του Netflix, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Kevin Hart και Mark Wahlberg.

Ο κασκαντέρ «The Walking Dead» Τζον Μπέρνεκερ πέθανε το 2017 από τραυματισμούς που τραβήχτηκαν κατά τη μαγνητοσκόπηση μιας σκηνής στη Γεωργία για την όγδοη σεζόν της σειράς AMC.

Στην ίδια πολιτεία, το μέλος του πληρώματος, Σάρα Τζόουνς, σκοτώθηκε σε σιδηροδρομικό ατύχημα το 2014 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Midnight Rider» και επιδικάστηκε αποζημίωση για την οικογένειά ύψους 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την υποβολή μήνυσης για τον θάνατό της.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ένας πιλότος ελικοπτέρου, χειριστής κάμερας και μέλος του πληρώματος σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου στο Acton κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας σειράς ριάλιτι για το Discovery Channel.

Ο χώρος του θεάματος μυρίζει αίμα εργατών. Κανείς δεν πρέπει να πεθάνει κάνοντας τη δουλειά του.

Πηγή: www.rosa.gr