ΑΣΚΙ Εφοριακών – Γιατί απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ο νόμος για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην ανάδειξη αιρετών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αποφασίστηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις Ομοσπονδίες, ώστε να τεθεί το πλαίσιο της διασφάλισης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και να ασκηθεί ανεμπόδιστα το δικαίωμα του «συνέρχεστε». Είναι αποτέλεσμα επιβολής εκ μέρους της κυβέρνησης, με στόχο την υπονόμευση της ζωντανής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος με αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Με πρόσχημα την πανδημία, ενώ έχει δώσει παράταση στις θητείες των Δ.Σ. και των Υ.Σ. και θα μπορούσε να ξαναδώσει έως ότου θα μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά, με φυσική παρουσία και κατόπιν ενημέρωσης δια ζώσης των συναδέλφων.

Η τακτική του «εντέλλεσθε», η άρνηση οποιαδήποτε διαλόγου, συνιστούν ευθεία βολή κατά της δημοκρατικής εκλογής των αιρετών, κατά του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα. Απαξιώνουν τον θεσμό των Υ.Σ. και γυρνάμε σε σκοτεινές εποχές.

Από την άλλη η διεξαγωγή των εκλογών σε συνθήκες υγειονομικά δύσκολες, θέτει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα του συνέρχεσθε, καθώς είναι δύσκολη η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων για απολογισμό του έργου των αιρετών και καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία των ενημερώσεων από τους υποψηφίους, προϋποθέσεις απαραίτητες για ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων. Τίθεται λοιπόν σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας.

Επίσης δεν διασφαλίζονται όλα όσα έχουν αναφερθεί από  όλες τις παρατάξεις καθώς και τους τεχνικούς συναδέλφους  μας όσον αφορά την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς και μια σειρά από ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ, στις 8/6/2021 αποφάσισε  με την πλειοψηφία των παρατάξεων ΔΗΣΣΥΕ, ΑΣΚΙ, ΔΑΣ, ΑΚΕ, ΣΑΣ να απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία και να αποσύρουμε τις υποψηφιότητες μας, ευθυγραμμιζόμενοι και με τις αποφάσεις της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

Καταγγέλλουμε τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΣΑΣ  που δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και δεν απέσυραν τις υποψηφιότητες τους.

Δεν είναι θέμα ευαισθησίας για την εκπροσώπηση των συναδέλφων, όπως λέει η ΔΑΚΕ, αλλά καιροσκοπισμός, υφαρπαγή ψήφων, άκρατος κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν  από τις διεξαχθείσες εκλογές για το Ε΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο, επί 1012 ψήφισαν οι 399, οι 66 ψήφισαν λευκό, 84 μια μεμονωμένη υποψηφιότητα από τους μηχανικούς, ενώ 249 την μοναδική παράταξη που συμμετείχε στις εκλογές την ΔΑΚΕ.

Aντλώντας εμπειρία και από τα αποτελέσματα του Ε΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όπου οι συνάδελφοι δεν φοβήθηκαν παρόλο που πήραν πρώτοι την σκυτάλη και δεν συμμετείχαν στις εκλογές σε ποσοστό που αγγίζει περίπου τα 2/3 του σώματος, συνάδελφοι

Σας καλούμε στις εκλογές της 14/10/2021 για τα Υ.Σ. ΣΕ ΑΠΟΧΗ.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε ούτε με την ψήφο μας, ούτε με την υποψηφιότητα μας τον αυταρχισμό.

Για μας είναι ζήτημα δημοκρατίας.

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ.