Ενωτική Κίνηση εργαζομένων Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Οι εργαζόμενοι μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας και η Κυβέρνηση, αντί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον στοχευμένο έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας και την επιτάχυνση και τον καθολικό εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες, ανοίγει το ενδεχόμενο της ευρείας επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καλλιεργεί τις διακρίσεις, το διχασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να καλύψει τα λάθη και τις ευθύνες της στην διαχείριση της πανδημίας. Εκβιάζει και αποκαλύπτει σχέδια για απολύσεις και υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αφήνοντας παράλληλα ανοιχτά θέματα, που αφορούν  στον σεβασμό των συνταγματικών και των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο εμβολιασμός δεν είναι εκβιασμός, είναι δημοκρατικό δικαίωμα και πράξη όχι μόνο ατομικής προστασίας αλλά ταυτόχρονα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Η υγειονομική στρατηγική όμως κατά της covid-19 προφανώς δεν εξαντλείται μόνον στα εμβόλια. Απαιτείται ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό, καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας, τις κλειστές δομές, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, εκτεταμένο και αξιόπιστο testing, έγκαιρη ανίχνευση-ιχνηλάτηση-απομόνωση των κρουσμάτων, πρόβλεψη των ασθενών που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή σε πρώιμο στάδιο και, κυρίως, σοβαρή ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Το δικαίωμα των πολιτών στην Υγεία είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Πολιτείας, όπως καθήκον όλων των εργαζομένων είναι να αντιπαρατεθούν, με τόλμη και αποφασιστικότητα στην περιστολή των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Λέμε όχι στον αυταρχισμό, στις απολύσεις και στις άδειες άνευ αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ναι στην στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, στην αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ με οχήματα επαρκώς αεριζόμενα, στην διενέργεια εκτεταμένων και αξιόπιστων test σε όλη την κοινότητα, τους εργασιακούς χώρους και ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Καμία περιστολή δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων.