Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τα μνημεία ως σκηνικό για ένα δείπνο

Του Λιώνη Δέδε

Κοιτάξτε τώρα πράγματα. Από την ειδησεογραφία μαθαίνουμε από life style μάλιστα ρεπορτάζ, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μαζί με διάσημους που παραθερίζουν στην Ελλάδα ή αλλιώς live your myth in Greece – για να θυμηθούμε και εκείνη την άθλια και κιτς καμπάνια του ΕΟΤ – συνέφαγαν σ΄ενα ερημικό νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο.

Έλα μου όμως που αυτό το ερημικό νησάκι είναι το Δεσποτικό κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος εδώ και 20 χρόνια περίπου με αρχαιότητες που ξεκινούν από την πρωτοκυκλαδική και φτάνουν μέχρι τη ύστερη αρχαιότητα.

Ενημερωτικά αν δεν κάνω λάθος τις πρώτες έρευνες στο νησί τις έκανε ο πατριάρχης της ελληνικής αρχαιολογίας και ανασκαφέας μεταξύ άλλων του Διμηνίου και του Σέσκλου αλλά και της Χαλανδριανής στην Σύρο Χρ. Τσούντας.

Θυμάμαι μικρότερος, ότι πολλές γραφίδες του «ελληνορθόδοξου» mainstream κατέκριναν και δικαίως την παραχώρηση της αίθουσας του Βρεταννικού Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά από τον Παρθενώνα για ασέβεια σε σχέση με κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις που γίνονταν στην αίθουσα. Τώρα σιωπή που λέει και το τραγουδάκι.

Αλλά όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας που θέλει να υπερηφανεύεται για τα μνημεία της αγνοεί την ιστορικότητα ενός τόπου και χρησιμοποιεί τα μνημεία ως σκηνικό για ένα δείπνο, όταν ο ίδιος ανακοινώνει ότι θα καταστραφεί ένα μνημειακό σύνολο (μετρό Βενιζέλου), περί καταστροφής πρόκειται μην γελιόμαστε, τι μπορεί να περιμένει κανείς; Αναρωτιέμαι όμως πόσο μακριά θα πάει αυτή η βαλίτσα όπου η επικοινωνιακή πραγματικότητα και η πραγματική πραγματικότητα συγκρούονται; Μέχρι πότε από την μια θα δίνουμε «όρκους αφοσίωσης» για τα μνημεία και πόσο πολύ νοιαζόμαστε και από την άλλη με την βλαχομπαρόκ αισθητική του νόμιμου ιδιοκτήτη θα κουρελιάζουμε την ίδια την αξία τους; Μέχρι εκεί που δίνει χώρο η κοινωνία και οι πολίτες νομίζω είναι η απάντηση.

Από τη σελίδα του στο <a rel="noreferrer noopener" href="http://https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flionis.dedes%2Fposts%2F3000762346859393&show_text=true&width=500" data-type="URL" data-id="<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flionis.dedes%2Fposts%2F3000762346859393&show_text=true&width=500&quot; width="500" height="562" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share">fb