Το Ασκληπιείο είναι και θα είναι ΔΗΜΟΣΙΟ. Δεν το διαπραγματευόμαστε!

Δράση υγειονομικών.

Συνέντευξη στην «Αυγή»

Καϊνανά Πέγκυ

Το Ασκληπιείο είναι και θα είναι ΔΗΜΟΣΙΟ.

Δεν το διαπραγματευόμαστε! Κάτι τρέχει με το «Ασκληπιείο»

Οι Ελβετοί επενδυτές, και το οικόπεδο «φιλέτο» δίπλα στο Ελληνικό

Του ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα και βρίσκεται δίπλα στη «μεγάλη επένδυση» στο Ελληνικό, εκεί όπου θα γίνει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Κάπως έτσι θα άρχιζε η διαφήμιση για ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Απαραίτητο συνοδευτικό, τα πλάνα από ψηλά με drone, με έμφαση στο καινούργιο κτίριο, το οποίο έχει σχεδόν τελειώσει -ενώ τα διοικητικά στελέχη δίνουν συνεντεύξεις στα media. Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, έχουν να κάνουν με ένα δημόσιο νοσοκομείο, το «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου πράγματι ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου κτιρίου, χάρη στη δωρεά Μαρτίνου.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Πλεμμένος, δηλώνει υπερήφανα ότι γενικά η χρηματοδότηση «προέρχεται ως επί το πλείστον από δωρεές επιφανών συμπολιτών μας που στηρίζουν διαχρονικά το νοσοκομείο μας, όπως οι οικογένειες Αθ. Μαρτίνου, Κων/νου Μαρτίνου, αλλά και ο Σύλλογος Φίλων του Ασκληπιείου Βούλας, το C. Lemos Foundation κ.ά., δωρεές ύψους 20 εκατομμυρίων περίπου» (nextdeal.gr, 4.2.21).Στην ίδια λογική είναι και το διαφημιστικό βίντεο (έτσι εξηγούνται και τα drones) που προορίζεται να προβληθεί σε ελβετικούς επενδυτικούς ομίλους, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζόμενων.Όχι άδικα: το νοσοκομείο είχε μπει και παλαιότερα, τη δεκαετία του 2000, στον χορό των επιχειρηματικών deals, καθώς το «Υγεία» (ελεγχόταν τότε από τον ‘ομιλο Marfin) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχαν συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο στη θέση του «Ασκληπιείου», καθώς και μία μεγάλη ιδιωτική γυναικολογική κλινική. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε λόγω των αντιδράσεων κατοίκων και εργαζόμενων.‘Ομως, το «Ασκληπιείο», αλλά και το οικόπεδο των 100 περίπου στρεμμάτων για το οποίο το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παραμένει «φιλέτο». «Θέλουν ενδεχομένως ένα νοσοκομείο που θα υποδέχεται τους πλούσιους κατοίκους της “νέας πόλης” του Ελληνικού, τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, τους έχοντες. Ένα νοσοκομείο όπου οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση, με τον ίδιο τρόπο που θα είναι αποκλεισμένοι από τις μαρίνες, τις πλούσιες κατοικίες, τα γιοτ», εκτιμά η Πέγκυ Καϊνανά, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο «Ασκληπιείο».«Τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες!»

Η εργαζόμενη μίλησε στην ΑΥΓΗ λίγες ώρες μετά τη «μαζική γενική συνέλευση, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του νοσοκομείου», την οποία πυροδότησε η δημόσια τοποθέτηση της διοίκησης (18.5) περί ένταξης του νοσοκομείου στη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να προσελκύσει επενδυτές οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν (κατά το «πετυχημένο μοντέλο των δωρεών») το Ασκληπιείο «της νέας εποχής».Συνολικά πέντε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής (Ασκληπιείο, Ευαγγελισμός, Αττικόν, ΚΑΤ, Ωνάσειο, Παίδων «Αγία Σοφία») εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ 2.0 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.«Ξέρουμε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχει ρητά το σχέδιο για Συμπράξεις Δημοσίου Ιδωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία, γι’ αυτό και επιδιώκουμε να βάλουμε φραγμό στα όποια σχέδια για ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου του Ασκληπιείου.

“Δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά γενναία κρατική χρηματοδότηση, διότι η υγεία είναι δικαίωμα για όλους, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται”, αποφάσισε ομόφωνα η συνέλευση», επισημαίνει η Π. Καϊνανά. Σημειώνεται παρενθετικά ότι ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το 2017 ξεκίνησε να διεκδικεί τμήμα του οικοπέδου του «Ασκληπιείου» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα απάντησε ότι οι ΣΔΙΤ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για το «Ασκληπιείο».

Ο διοικητής του Ασκληπιείου προσπάθησε την Πέμπτη 20.5 να καθησυχάσει τους εργαζόμενους δηλώνοντας προσηλωμένος στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου. Όμως, υποστηρίζει η Π. Καϊνανά, οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν: «ακούσαμε τη λέξη επενδυτής επανειλημμένα, ακούσαμε για νοσοκομεία που θα ανταγωνίζονται μεταξύ του για την εκταμίευση κονδυλίων, διότι η χρηματοδότηση του Ασκληπιείου “θα γίνει με «οποιοδήποτε τρόπο”». Ο Ανδρέας Πλεμμένος δεν παρέλειψε τους θυμίσει ότι έχει δουλέψει ως «μάνατζερ στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και είναι περήφανος». Οι εργαζόμενοι, αυτοί που έχουν κρατήσει όρθιο το Ασκληπιείο μέσα στην πανδημία δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια, απαντούν ότι τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες.

Παραμένουν σε εγρήγορση για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς που άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Η δημόσια Υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.