Κρήτη: Σε νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά θα πραγματοποιήσουν τα σωματεία εργαζομένων στον επισιτισμό, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας.

Στα Χανιά η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 6 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων ζητά να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς και να διασφαλιστούν τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα.

Το Σωματείο ανακοίνωσε επίσης τη συμμετοχή του στην πανελλαδική κινητοποίηση της 20ης Απριλίου ενώ σε αυτές θα συμμετέχουν, όπως ανακοίνωσαν, και οι σπουδαστές των ΙΕΚ και των ΕΠΑΣ στα Χανιά.

Στην πανελλαδική κινητοποίηση της 20ης Απριλίου ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Ηρακλείου και το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων:

«Οι σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, και όλοι εμείς που δουλεύουμε στην μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται τη πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η σημερινή περίοδος της κρίσης έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να επιταχύνει τα αντεργατικά της σχέδια. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη γι’ αυτό που έρχεται στην συνέχεια!

Ο νέος νόμος που φέρνουν για τα εργασιακά όχι μόνο θεσμοθετεί την μονιμοποίηση των μέτρων που έφεραν στο όνομα της πανδημίας, αλλά «νομιμοποιεί» την τσάμπα εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ώρου -5ήμερου, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσης. Με νέες μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές. Με σπαστά ρεπό, διευθέτηση ωραρίου σε βάθος 6μήνου, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ταυτόχρονη ενίσχυση της εργολαβίας και του άθλιου καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών που ελέγχονται από πολυεθνικούς ομίλους. Είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζοντας κι άλλο το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία .

Είναι παραμύθι ότι «πασχίζουν» για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χάσει την δουλειά τους εν μέσω πανδημίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο στον Νομό Χανίων όσο και σε όλη την χώρα, κληθήκαμε να ζήσουμε με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού ή με τους πετσοκομμένους μισθούς του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενώ πολλοί από εμάς, αποκλειστήκαμε ακόμη και από τα ψίχουλα αυτά. Η συνειδητή επιλογή υποστελέχωσης της επιθεώρησης εργασίας, συνολικά των ελεγκτικών μηχανισμών, εκτίναξαν την εργοδοτική ασυδοσία. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεχόμαστε καταγγελίες για περιστατικά συναδέλφων που δουλεύουν κανονικά ενώ είναι σε αναστολή, για μαγαζιά που δεν δίνουν δώρο Χριστουγέννων, δεν ασφαλίζουν πλήρως τους εργαζόμενους.

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των εποχικών χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης που όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση τους καλεί να ζήσουν με ψίχουλα. Να μην γίνει καμία απόλυση!! Πληρώσαμε την ανάπτυξη τους. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους.

ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 6:00M.M.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Οι αγώνες των ταξικά προσανατολισμένων σωματείων το προηγούμενο διάστημα δείχνουν την διέξοδο, δίνουν ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν σε κατακτήσεις. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να ενταθούν μπροστά στην νέα τουριστική σαιζόν. Συνεχίζουμε στις 20 Απρίλη Πανελλαδική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού.

Καλούμε  τα σωματεία που έχουν εποχιακά εργαζόμενους να συμπορευτούμε και να διεκδικήσουμε από κοινού:

 • Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον τουρισμό και επισιτισμό. Καμία απόλυση!
 • Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις,
 • Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας τω εργαζομένων.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 6:00M.M. ΣΤΗΝ ΠΛ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ».


Αναλυτικά η ανακοίνωση των σπουδαστών των ΙΕΚ και των ΕΠΑΣ Χανίων:

«Ένα χρόνο τώρα μετά την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση όχι μόνο δε έχει πάρει κανένα ασφαλές μέτρο για την επαναλειτουργία των ΙΕΚ και ΕΠΑΣ αλλά προχωράει και σε περαιτέρω υποβάθμιση του πτυχίου των σχολών της ΕΠΑΣ από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3 με υποχρεωτική συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ.

Παράλληλα η αναστολή της πρακτικής άσκησης έχει προκαλέσει εμπόδια στην εκπαιδευτική ροή με αποτέλεσμα πολλοί σπουδαστές να χρωστάνε τα χρήματα που βάζει ο ΟΑΕΔ.Η κυβέρνηση με αυτή την στάση αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως είναι μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών μειώνοντας μέσω τέτοιων συνθηκών τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%. Αντί να χρηματοδοτήσει τις σχολές με την εξασφάλιση ασφαλής υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν εξοπλισμό αλλά και πρόσληψη καθηγητών ώστε τα μαθήματα να γίνονται με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας χωρίς να στοιβάζονται οι σπουδαστές σε ένα τμήμα επιλέγει τα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία στερεί από τους φοιτητές την άμεση τριβή με το αντικείμενο αλλά και την έλλειψη της πρακτικής εφαρμογής. Σε μια περίοδο που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα μεγαλώνουν η μαθητεία βρίσκεται στον αέρα με απώτερο σκοπό την δημιουργία ανειδίκευτων εργατών δίχως επαγγελματικά δικαιώματα και με χαμηλές μισθολογικές απαιτήσεις.

Με βάση όλα τα προηγούμενα το δεκαπενταμελές του τμήματος Μαγείρων της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ μαζί με σπουδαστές του ΙΕΚ Χανίων κατόπιν σύσκεψης αποφάσισαν να συσπειρωθούν και να παλέψουν από κοινού απέναντι στο τσάκισμα της εκπαίδευσης μέσα από την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που καλούν πανελλαδικά τα Σωματεία Επισιτισμού και Τουρισμού στις 9 Απρίλη στην πλ. Δημοτικής Αγοράς στις 6:00μ.μ. για την προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε:

 • Να μην υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου μας από επίπεδο 4 (ν.3475/2006) σε επίπεδο 3 το οποίο θα δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί πτυχίου.
 • Να ανοίξουν οι σχολές των ΙΕΚ και της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με ασφάλεια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (επιπλέον αίθουσες, τεστ COVID-19).
 • Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δεν έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.
 • Να ενισχυθούν οικονομικά οι μαθητές του προγράμματος σίτισης-στέγασης του ΟΑΕΔ.
 • Να ενισχυθούν τα εργαστήρια με περισσότερο εργαστηριακό υλικό.
 • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας».

Κοινή ανακοίνωση σωματείων επισιτισμού Ηρακλείου:

«Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Ηρακλείου και το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου συνεδρίασαν από κοινού την Τετάρτη 7 Απριλίου και αποφάσισαν τα παρακάτω:

 • Συμμετοχή στην διαμαρτυρία – πορεία που θα γίνει στις 20 Απριλίου 2021 έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
 • Διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο των σωματείων στις 16 Απριλίου 2021 και ώρα 6 μ.μ. για την καλύτερη οργάνωση της πορείας καθώς και άλλων ενεργειών στο Εργατικό κέντρο Ηρακλείου και
 • Ενημέρωση των μελών του Σωματείου καθώς και κοινοποίηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του πλαισίου αιτημάτων και διεκδικήσεων μας τις επόμενες μέρες.

Καλούμε όλες τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτή».

EFSYN