Σχολεία : «Πείραμα Κεραμέως» με το μπαλάκι της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς

Στον διευθυντή η συνολική ευθύνη για το αν εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι στο σχολείο με βεβαίωση αρνητικού self test Δευτέρα και Πέμπτη, όπως επέβαλε η ίδια.

Ηκα Κεραμέως εμφανίστηκε χαμογελαστή στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ενώ οι δημοσιογράφοι σε όλους τους τόνους περιέγραφαν πώς το self test είναι τόσο εύκολο που και οι μαθητές του Λυκείου «μπορούν να το κάνουν μόνοι τους», όπως και ότι «είναι υποχρεωτικά τα τεστ, δύο την εβδομάδα, ένα την Δευτέρα και ένα την Πέμπτη. Και για τους μαθητές και για τους καθηγητές». «Σωστό» είπε η κα Κεραμέως, υποστηρίζοντας ότι ήταν πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που δέχθηκε η κυβέρνηση. Φυσικά, δεν αναφέρθηκε ούτε στο νέο μπάχαλο με άρωμα «σκοιλ ελικικου» στην παράδοση των self test, ούτε στο γεγονός ότι και πάλι ανοίγουν τα σχολεία χωρίς μέτρα για λιγότερους μαθητές ανά τάξη, περισσότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερο προσωπικό καθαρισμού, εμβολιασμό για τους τελευταίους, αλλά και την οργή του Θ. Τσιόδρα και άλλων έξι μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επιβολή του ανοίγματος των Λυκείων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπουργό.

Το φαρμακείο, όπως είπε, «όταν δίνεις το ΑΜΚΑ σου, σου δίνει ένα τεστ. Από Δευτέρα θα μπορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να πάρουν και το δεύτερο, που πρέπει να κάνουν μέχρι την Πέμπτη το πρωί».Στη συνέχεια, στην ιστοθέση self-testing.gov.gr μπαίνουν είτε ο μαθητής ή ο γονέας/κηδεμόνας είτε ο εκπαιδευτικός και δηλώνουν το αποτέλεσμα. Αν είναι αρνητικό, παίρνουν βεβαίωση «κάρτα εισόδου» που ο μαθητής επιδεικνύει στον καθηγητή της πρώτης διδακτικής ώρας Δευτέρα και Πέμπτη. 

Η κα Κεραμέως απέφυγε να απαντήσει σαφώς εάν θα απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο για μαθητή που δεν έχει κάνει το τεστ ή δεν έχει την «κάρτα εισόδου». «Κοιτάξτε, είναι ένα μέτρο που προβλέπεται για όλους, για να προστατεύσει όλους ακόμη περισσότερο, είναι προαπαιτούμενο για να συμμετάσχεις στο σχολείο», είπε η κα Κεραμέως, μεταθέτοντας την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης, «όπως κάνανε και με τη μάσκα … Και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ … προφανώς ο διευθυντής του σχολείου έχει συνολικά ευθύνη».

Καλούνται δηλαδή οι εκπαιδευτικοί να διαχειριστούν στην πόρτα του σχολείου μία πλειάδα περιπτώσεων αδυναμίας πραγματοποίησης του self test από τους μαθητές, είτε λόγω μη προμήθειας, είτε κακής πραγματοποίησής του, είτε άλλης αδυναμίας των γονέων. Πρακτικά, καλούνται να αρνηθούν την πρόσβαση στο σχολείο σε μαθητές που φορούν μάσκα και τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Και ο διευθυντής του σχολείου είναι αυτός στον οποίο μετατίθενται τελικά όλες οι αδυναμίες στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

δείτε ολόκληρο το άρθρο