Ποια είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Swiss Med που πήρε ανάθεση 20 εκατ. ευρώ για προμήθεια rapid test

Πώς μια εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από επτά μήνες από άτομα που δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο κατάφερε να κερδίσει δύο αναθέσεις, μία από τον ΕΟΔΥ και μία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την προμήθεια συνολικά 6 εκατ. κιτ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού;

«ΗSWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΚΕ είναι μία ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας παραφαρμακευτικών προϊόντων. Στελεχώνεται από έμπειρα στελέχη με πολυετή πείρα στον κλάδο της υγείας, αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους με διεθνή, πολυετή δραστηριότητα που ξεκίνησε από τον κλάδο τροφίμων και έκτοτε διευρύνουν διαρκώς τα πεδία δράσης τους».

Αυτό διαβάζουμε στην προσφάτως τεθείσα σε λειτουργία ιστοσελίδα SWISS MED PC της εταιρείας που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την προμήθεια 3 εκατ. rapid test σε διαγωνισμό του ΕΟΔΥ που έχει κολλήσει λόγω προσφυγών και την Τρίτη 6 Απριλίου υπέγραψε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) την προμήθεια ισόποσων τεμαχίων self test. Αθροιστικά και οι δύο αναθέσεις ξεπερνούν τα €20 εκατομμύρια. Η προμήθεια του ΕΟΔΥ έχει κοστολογηθεί στα €10.140.000, ήτοι €3,38 ανά κιτ και η ανάθεση της ΓΓΠΠ ανέρχεται στα €10.080.000 (€3,36 ανά κιτ).Εταιρεία επτά μηνών

Η SWISS MED είναι μία νέα εταιρεία στον χώρο. Ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα με κεφάλαιο €30.000. Πέρα από τρεις μικρές συμβάσεις που έχει υπογράψει από την αρχή του έτους με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας για την προμήθεια χειρουργικών γαντιών και μέσων ατομικής προστασίας, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τα €29.000, δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς.

Πάντως, στον διαγωνισμό-εξπρές της ΓΓΠΠ με προθεσμία μόλις τεσσάρων ημερών (μετρώντας και την αργία της 25ης Μαρτίου), σε σύνολο πέντε αναδόχων που ανέλαβαν αθροιστικά την προμήθεια 10.000.000 self test, η Swiss Med κατάφερε να προσφέρει συγκριτικά τη μεγαλύτερη ποσότητα, με ασφυκτική προθεσμία παράδοσης το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, ξεπερνώντας ακόμη και γνωστές εταιρείες του χώρου όπως η ROCHE DIAGNOSTICS, η οποία προσέφερε 1,9 εκατ. τεμάχια. Πλην της ROCHE, η SWISS MED και άλλες τρεις προσέφεραν self test της ίδιας κατασκευάστριας εταιρείας, της κινεζικής JOYSBIO (με τα προϊόντα της έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ εδώΤα υπερτιμολογημένα rapid test της Περιφέρειας Αττικής και εδώΤρεις φορές πιο φθηνά τα rapid test σε διαγωνισμό του ΙΦΕΤ από εκείνα της Περιφέρειας Αττικής), με σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές – από τα €2,29 της εταιρείας ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ για 2,5 εκατομμύρια τεμάχια, μέχρι ένα ευρώ παραπάνω (€3,36) που προσέφερε η SWISS MED για 3 εκατομμύρια κιτ.

Ο Δημήτρης Πιπερίδης (αριστερά) εκ των συνιδρυτών της Swiss Med μαζί με τον Τάσο Μαυρομιχελάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας στα γραφεία της ΓΓΓΠ.

Ρωτήσαμε γραπτώς την εταιρεία αν έχει γίνει η εισαγωγή της ζητούμενης ποσότητας και αν θα παραδοθεί εγκαίρως. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «επειδή βρισκόμαστε σε πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου παραγωγής και παράδοσης βάσει της υπογραφείσας Σύμβασης δεν είναι δόκιμο να προχωρήσουμε σε δηλώσεις. Θεωρούμε ότι η κατάλληλη απάντηση είναι η πραγματοποίηση της εν λόγω παράδοσης παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά».

Στον προηγηθέντα διαγωνισμό του ΕΟΔΥ, η SWISS MED προσέφερε το rapid test «2019-nCoV Antigen Test (Lateral Flow Method)» της κινεζικής WONDFO. Κατά της απόφασης ανάθεσης έχουν κατατεθεί προσφυγές από τη ROCHE DIAGNOSTICS και την ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, που επικαλούνται διάφορους τυπικούς και τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με έγγραφα του φακέλου και τις προδιαγραφές του rapid test. Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του, σε απαντητικό έγγραφο απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς και η έκβαση του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από την κρίση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Ζητήσαμε από την SWISS MED να τοποθετηθεί επί του θέματος, αλλά περιορίστηκε στην απάντηση που παραθέσαμε παραπάνω.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο insidestory.gr/