Λινού: Μάθημα και στο προαύλιο των σχολείων, χρειάζονται περισσότερα μέτρα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε το πρωί της Πέμπτης για την απόφαση ανοίγματος των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, ζητώντας λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Η κυρία Λινού διαπιστώνει κενά και την λήψη λιγότερων μέτρων από αυτά που θα έπρεπε να ληφθούν για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών αλλά και των οικογενειών τους ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων από την Δευτέρα με δια ζώσης εκπαίδευση.

Αναρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει πρωτόκολλο για το τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρξει θετικό self test.«Κλείνει η τάξη; Κλείνει το σχολείο; Τι θα γίνεται στο διάστημα από το θετικό self test μέχρι το test επαλήθευσης; Το test επαλήθευσης θα είναι rapid ή μοριακό; Τι γίνεται αν υπάρχει κρούσμα σε καθηγητή που διδάσκει σε περισσότερα από ένα τμήματα;» είναι κάποια από τα ερωτήματα που έθεσε η Αθηνά Λινού ζητώντας σαφείς απαντήσεις.

Όπως σημείωσε, κατά την γνώμη της, σε περίπτωση θετικού self test θα έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία της τάξης αμέσως και να εξεταστούν όλα τα παιδιά. «Αυτό θα ήταν και μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε γρήγορα αν τα self test είναι αξιόπιστα και κατά πόσο, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με τα αποτελέσματα των test επαλήθευσης».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως τα παιδιά ανά τμήμα παραμένουν πολλά, πράγμα που καθιστά πρακτικά αδύνατη την τήρηση των αποστάσεων.Πρότεινε την λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας στα σχολεία, όπως πχ το να μειωθούν οι ώρες μαθημάτων, τη χρήση του προαυλίου για μαθήματα εφόσον ο καιρός θα το επιτρέπει.

Τέλος, για τα κρούσματα κορωνοϊού η καθηγήτρια σημείωσε πως ναι μεν τα κρούσματα δεν αυξάνουν αλλά είμαστε σταθερά σε κατάσταση συναγερμού.

«Έχουμε μία σταθεροποίηση αλλά είναι υψηλή. Το ότι χθες ήταν καταγράφηκαν λιγότερα θετικά κρούσματα δεν σημαίνει πως είχαμε μείωση διότι είχαμε και 20.000 λιγότερα τεστ. Τα κρούσματα δεν αυξάνονται αλλά είναι σταθερά υψηλά και είμαστε σταθερά σε κατάσταση συναγερμού», υπογράμμισε.