Πραξικοπηματικές παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ…

Στέργιος Ζιαμπάκας -EFSYN

Με φωτογραφική διάταξη η κυβέρνηση επιχειρεί να τοποθετήσει πρόσωπα της επιλογής της στην ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής

● Η αντι­πολίτευση καταγγέλλει επιπλέον και κυβερνητική απόπειρα να επιβληθεί στα κόμματα ποια πρόσωπα θα προτείνουν τα ίδια για τη στελέχωση των κατώτερων θέσεων

Με τακτική του τύπου «αποφασίζομεν και… συντάσσουμε φωτογραφικές διατάξεις» επιδιώκει η κυβέρνηση να ελέγξει πλήρως το ΑΣΕΠ, τοποθετώντας νέο πρόεδρο και λοιπά μέλη της επιλογής της στην Ανεξάρτητη Αρχή που είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν όχι μόνο φωτογραφική διάταξη στο νομοσχέδιο («Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο») του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία επιχειρείται να εξελιχθεί στη θέση του πρόεδρου του ΑΣΕΠ πρόσωπο της αρεσκείας της Ν.Δ., αλλά και κυβερνητική απόπειρα να επιβληθεί σε αντιπολιτευόμενα κόμματα ποια πρόσωπα θα προτείνουν τα ίδια για τη στελέχωση θέσεων κατώτερης βαθμίδας.

Η θητεία του νυν προέδρου του ΑΣΕΠ, Ι. Καραβοκύρη, ολοκληρώνεται λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Ζήτησε ανανέωση της θητείας του για τρία επιπλέον έτη, όπως επιτρέπει ο νόμος, συναντώντας την άρνηση της κυβέρνησης. Κυβερνητική επιθυμία είναι η κατάληψη της προεδρικής θέσης από σημερινό αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ. Ομως, εντοπίστηκε ένα εμπόδιο που επιχειρείται να προσπεραστεί με προωθούμενη διάταξη.

Η εσωτερική εξέλιξη στελεχών του ΑΣΕΠ δεν προβλέπεται στη διάρκεια θητείας που ήδη διανύουν στην Ανεξάρτητη Αρχή. Σύμφωνα με ισχύουσα και αρκετά «νωπή» ρύθμιση (άρθρο 49, ν. 4779/2021, εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 20/2/2021), σε περίπτωση παραίτησης «ή με οποιονδήποτε τρόπο απώλειας της ιδιότητας του μέλους Ανεξάρτητης Αρχής», τότε «διορίζεται νέο μέλος για εξαετή θητεία».

Η ρύθμιση αποτελεί τον εκτελεστικό νόμο της αναθεωρημένης διάταξης του άρθρου 101Α του Συντάγματος. Το νόημά της, εξηγούν άριστοι γνώστες του Δημόσιου και του Συνταγματικού Δικαίου, είναι ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (διακομματικό όργανο που επιλέγει τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών) μπορεί να επιλέξει για το ΑΣΕΠ μόνο νέα μέλη και να αποκλείσει ήδη υπηρετούντα μέλη. Το παραπάνω σκεπτικό τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατο σημείωμα προς τον πρόεδρο της Βουλής, ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΑΣΕΠ, με την υπόμνηση μάλιστα να τεθούν υπόψη της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ζητήματα αντισυνταγματικότητας ή παρανομίας από τυχόν απόφαση της Διάσκεψης για ορισμό μελών που ήδη διανύουν θητεία στο ΑΣΕΠ, σε θέσεις Προέδρου ή Αντιπροέδρου.

Η κυβερνητική «απάντηση» έρχεται με μια διάταξη που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση ως «απροκάλυπτα φωτογραφική» και εκτιμάται ότι συντάχθηκε μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο να εγείρει νομικά ή συνταγματικά κωλύματα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Το άρθρο 54 του προωθούμενου νομοσχεδίου τροποποιεί την πρόσφατη ρύθμιση, προσθέτοντας την εξής πρόβλεψη: «Διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση Αντιπροέδρου ή Αναπληρωτή Προέδρου ή απλού μέλους δεν κωλύει τον διορισμό του για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδιας Αρχής». Επιτρέπεται, έτσι, να εξελιχθεί στη θέση του προέδρου για νέα, πλήρη, εξαετούς διάρκειας θητεία ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θ. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με πηγές από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και να ανελιχθούν και λοιπά μέλη προσκείμενα στη Ν.Δ. σε ανώτερες θέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής.

Με τη συνταγματική αναθεώρηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να διορίσει πρόεδρο στο ΑΣΕΠ με πλειοψηφία 3/5 (από 4/5 που ίσχυε). Με τους σημερινούς συσχετισμούς, αρκεί στην κυβέρνηση η συναίνεση του μορφώματος του Κυρ. Βελόπουλου για την επίτευξη πλειοψηφίας (από τα 25 μέλη της Διάσκεψης, 13 ανήκουν στη Ν.Δ. και 2 στην Ελληνική Λύση), κάτι που σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές «επιτρέπει στη Ν.Δ. να συμπεριφέρεται με έναν ηγεμονισμό χωρίς προηγούμενο».

Καταγγελίες στην «Εφ.Συν.» αναφέρουν ακόμη ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο ανεπίσημων επαφών έχει προσπαθήσει να επιβάλει στα αντιπολιτευόμενα κόμματα ποια πρόσωπα θα προτείνουν τα ίδια -όπως δικαιούνται- στη σύνθεση του ΑΣΕΠ. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι καταγγελίες από στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με άριστη γνώση της υπόθεσης, τα οποία αναφέρουν ότι η κυβέρνηση άσκησε βέτο στην πρόταση του κόμματος για πλήρωση θέσης από τον Π. Καρκατσούλη, καθώς και ότι οι κυβερνητικές υποδείξεις συνάντησαν ένα «ηχηρό όχι» από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα ενόψει της σημερινής πρώτης συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Καταγγέλλοντας «νέα φωτογραφική διάταξη για την προώθηση συγκεκριμένων προσώπων στην ηγεσία του ΑΣΕΠ» ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χ. Καστανίδης προϊδέασε για υψηλών τόνων αντιπαραθέσεις στη σημερινή συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παρέμβασης της Φώφης Γεννηματά για το θέμα, είτε μέσω της κοινοβουλευτικής επιτροπής είτε με δήλωση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς το ΑΣΕΠ αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Σφοδρές αντιδράσεις αναμένονται και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει ανησυχίες και για μείωση της εκπροσώπησης της αντιπολίτευσης στο ΑΣΕΠ.

Κύκλοι αμφότερων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων κάνουν λόγο για ανοίκεια επίθεση της κυβέρνησης στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ, αλλά και για κυβερνητική απόπειρα «για τον απόλυτο έλεγχο μιας Αρχής που προετοιμάζεται να διεξαγάγει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό προσλήψεων για το Δημόσιο κατά το σωτήριον προεκλογικό έτος 2022». Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιδιώκει να τοποθετήσει πρόεδρο στο ΑΣΕΠ όχι με την συναίνεση της αντιπολίτευσης, αλλά με την απαξίωση του θεσμικού της ρόλου.