Νεοφιλελεύθερες αλχημείες στην κοινωνική ασφάλιση

Η γρήγορη απονομή των συντάξεων, που αποτέλεσε και προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης αποτέλεσε φούσκα, που έσπασε συμπαρασύροντας και τον προηγούμενο υπουργό εκτός θέσης. Οι εκκρεμείς συντάξεις εκτοξεύθηκαν πάνω από 300000. Μάλιστα η Διοίκηση του ΕΦΚΑ έφθασε στο σημείο να σταματήσει να στέλνει στοιχεία στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, λες και το πρόβλημα μπορεί να κρυφτεί κάτω από κάποιο επικοινωνιακό χαλί.


Για να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα, η νέα ηγεσία του υπουργείου πρότεινε σαν λύση την πρόσληψη project manager. Μαζί με αυτήν 100 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, θα επιστρέψουν στις θέσεις τους υπογράφοντας οκτάμηνη σύμβαση έργου.
Σα να μην έφθανε αυτό ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο, στο οποίο πιστοποιημένα ιδιωτικά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, θα διεκπεραιώνουν τους φακέλους συνταξιοδότησης τους ΕΦΚΑ για να επισπευσθούν οι απονομές των συντάξεων.
Πληροφορίες σε δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αμοιβή των γραφείων θα επιβαρύνει τους ίδιους τους συνταξιούχους. Μάλιστα αυτό χαρακτηρίστηκε από κύκλους σαν καινοτομία, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Μάλλον ξέχασαν ότι είχε προταθεί σαν λύση το 2013.
Σε δημοσιεύματα σαν υπαίτιοι για τις καθυστερήσεις εμφανίζονται οι υπάλληλοι (τι πρωτότυπο) και η γραφειοκρατία.


Τα προηγούμενα χρόνια η προηγουμένη κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και τα κατάφερε ως ένα βαθμό. Ένας από τους παράγοντες που βοήθησε (κατά κοινή ομολογία) ήταν οι 600 νέοι επιστήμονες που είχαν προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μια εφικτή και γρήγορη λύση, αφού χωρίς υπαλλήλους συντάξεις δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.


Αντί λοιπόν, η κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια πολιτική στην έκδοση συντάξεων, αφού υπήρχαν απτά αποτελέσματα, η νεοφιλελεύθερη εμμονή της δεν την αφήνει. Μην τυχόν και κάνει το λάθος και ενισχύσει το δημόσιο σύστημα!
Αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις , μηχανεύεται λύσεις που θα κοστίσουν ακριβότερα εκχωρώντας μάλιστα και λειτουργίες του στενού πυρήνα του δημοσίου σε ιδιώτες.


Αντί να ζητήσει προτάσεις από τους ίδιους τους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ που χειρίζονται το αντικείμενο και είναι οι πλέον ειδικοί, τους συκοφαντεί και καταφεύγει σε λύσεις που θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα.
Η εμμονή αυτή, εν μέσω μιας συνεχόμενης υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης λόγω πανδημίας, θα κοστίσει ακριβά. Η πραγματικότητα απαιτεί λύσεις εκ διαμέτρου αντίθετης πολιτικής και όχι νεοφιλελεύθερες αλχημείες.

Τηλιγάδας Κωνσταντίνος (Υπάλληλος ΟΑΕΔ Πάτρας)

πηγή