Έκκληση ΠΑΣΕΚΔΑΠ: Χρειάζονται επειγόντως επιπλέον μέτρα προφύλαξης στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Προς την υφυπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλιδου – επιστολή ΠΑΣΕΚΔΑΠ

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΕΚΔΑΠ επιθυμεί να σας μεταφέρει τα μηνύματα και την έντονη ανησυχία των μελών μας, εργαζομένων στα ΚΔΑΠΑμεΑ των Δήμων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις Δομές σε όλη την επικράτεια, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, παραμένουν ανοικτές και λειτουργούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα δημόσια σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως τύπου.

Διανύουμε ήδη το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο είναι και το πιο έντονο και με βάση τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θα θέλαμε να σας καταθέσουμε κάποιες προτάσεις προς υλοποίηση ώστε να διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό τόσο η υγεία των ωφελούμενων όσο και των εργαζομένων. Ανεξάρτητα από το τι από τα παρακάτω έχει ήδη προβλεφθεί μέσω σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων, προτείνουμε την άμεση έκδοση νέας οδηγίας που να συγκεντρώνει όλες τις ρυθμίσεις που πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζονται κατά τη λειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εν μέσω πανδημίας.

1.                  Υποχρεωτική διενέργεια rapid test για covid-19 τόσο στο προσωπικό όσο και στους ωφελούμενους (όπως εξάλλου και στα ΚΔΗΦ)  σε εβδομαδιαία βάση. Τα tests πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας και να διενεργούνται από το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών κάθε περιοχής με ευθύνη του Φορέα υπαγωγής του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

2.                  Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και από όσους ωφελούμενους κρίνεται, βάσει της αναπηρίας τους, ότι μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς να τους προκαλεί άλλα προβλήματα. Προαιρετική χρήση μάσκας για τους ωφελούμενους για τους οποίους λόγω του είδους της αναπηρίας τους κρίνει το προσωπικό ότι δεν δύνανται να εφαρμοστεί μάσκα προσώπου.

3.                  Άμεσος εμβολιασμός τόσο των ωφελούμενων όσο και του προσωπικού των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κατά απόλυτη προτεραιότητα (όσων δηλώσουν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν).

4.                  Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, είτε μεταξύ των εργαζομένων είτε μεταξύ των ωφελούμενων, θα πρέπει με ευθύνη του Διευθυντή της Δομής, αλλά και του Φορέα, να κλείνει η Δομή για 14 μέρες και να ελέγχονται άμεσα όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στις δράσεις της Δομής, εργαζόμενοι και ωφελούμενοι. Επίσης, θα πρέπει να διενεργούνται ενδελεχείς απολυμάνσεις των χώρων και των οχημάτων μεταφοράς των ΑμεΑ. Σε περίπτωση που εργαζόμενος ή ωφελούμενος νοσήσει από Covid-19 θα μπορεί να επιστρέψει στη Δομή αφού προσκομίσει αποτελέσματα διενέργειας νέου τεστ στο οποίο να είναι αρνητικός στον ιό. Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται τόσο το προσωπικό, όσο και οι οικογένειες των ωφελουμένων να αποκρύπτουν την ύπαρξη κρουσμάτων, καθώς έτσι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το σύνολο των συμμετεχόντων στις Δομές, συντελείται ανεξέλεγκτη διασπορά και τίθενται σε μεγάλο κίνδυνο οι ζωές όλων μας, καθώς και των οικογενειών μας.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο συναδέλφου μας εκπαιδευτικού σε ειδικό σχολείο της Λάρισας, τίθενται εύλογοι προβληματισμοί για το γεγονός ότι πολλοί από τους ωφελούμενους φοιτούν παράλληλα το πρωί σε Ειδικά σχολεία και ΕΕΕΕΚ και το απόγευμα παρακολουθούν προγράμματα των ΚΔΑΠμεΑ αλλά και ιδιωτικές θεραπείες. Με δεδομένη τη μη χρήση μάσκας και τη μη διενέργεια τεστ στους ωφελούμενους (δυστυχώς πολλές φορές ούτε στο προσωπικό), η διασπορά που μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι τεράστια. Θα έπρεπε να εξεταστεί και να αξιολογηθεί η πρόταση να υπάρξει, για κάποιο διάστημα έστω, περιορισμός στη συμμετοχή των ΑμεΑ σε μία μόνο δομή ή σχολείο, ούτως ώστε να υπάρχει εν μέρει έλεγχος των επαφών κάποιου πιθανού κρούσματος και να μη γίνουμε όλοι μάρτυρες μια ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Αν και παραμένουμε συμβασιούχοι εργαζόμενοι με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, έχουμε επανειλημμένως αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις δομές στις οποίες, οι περισσότεροι από εμάς, εργαζόμαστε για πάρα πολλά έτη. Δεν είμαστε, όμως, σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να ρισκάρουμε την υγεία τόσο τη δική μας και των οικογενειών μας, αλλά ούτε και των ωφελούμενων που εξυπηρετούμε με ευσυνειδησία και σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη σοβαρών μέτρων με στόχο την ουσιαστική προστασία της υγείας του προσωπικού αλλά και των ωφελούμενων στις δομές μας. Με γνώμονα την αδιάκοπη προσφορά των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ζητάμε την υποστήριξή σας, ως αρμόδιο Υπουργείο, με την άμεση επικαιροποίηση των μέτρων προφύλαξης προσωπικού και ωφελουμένων. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Με  εκτίμηση

Η  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΚΟΡΔΩΝΗ  ΡΩΞΑΝΗ   
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ