Προγραμματισμός Δράσης των συλλόγων του ΕΜΠ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε κοινούς αγώνες ενάντια στην καταστολή και την τρομοκρατία που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, κόντρα στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας στην εργασία, στην υγεία και τις σπουδές μας και των παιδιών μας. Χιλιάδες φοιτητές στο πλάι των εργαζόμενων έστειλαν πολλαπλές φορές ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα νομοσχέδια έχουν καταδικαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας και ότι θα κάνουμε τα πάντα να μην εφαρμοστούν.Ο διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης ανέδειξε ακριβώς αυτό και άφησε σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια των αγώνων μας. Ο κοινός βηματισμός εργαζόμενων και φοιτητών και η κοινή δράση έδειξαν ότι ποιός είναι ο δρόμος και γιατί μας φοβούνται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιστολή του Πρύτανη προς τους συλλόγους των εργαζομένων και οι απειλές που υπήρχαν σε αυτή. Η απάντηση σε τέτοιου είδους ενέργειες είναι η κλιμάκωση του αγώνα.

Στις 23/3 πραγματοποιήσαμε συντονισμό όλων των συλλογικών φορέων του ΕΜΠ: ΦΣ ΕΜΠ, Σύλλογος ΔΕΠ ΕΜΠ, Σύλλογος ΕΔΙΠ ΕΜΠ, Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ.

Μέσα από την πλούσια κουβέντα που διεξήχθη προέκυψε η αναγκαιότητα ενός κοινού βηματισμού όλων των συλλογικών φορέων του ΕΜΠ, ώστε να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη, κόντρα στις αποφάσεις και κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας όλο το προηγούμενο διάστημα. Από τον πρώτο συντονισμό των Φορέων αποφασίστηκε κινητοποίηση στην Πρυτανεία για την Παρασκευή 26/3πουείχε ως στόχο τη συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές για να:

  • (α) μεταφέρουμε τις θέσεις των συλλόγων αναφορικά με την ανάληψη δράσεων απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη, κόντρα στις αποφάσεις και κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας όλο το προηγούμενο διάστημα
  • (β) ενημερωθούμε από τις Πρυτανικές Αρχές για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί η Διοίκηση του Ιδρύματος.

Για μία ακόμη φορά, ο Πρύτανης δεν εμφανίστηκε για να απαντήσει στις αγωνίες μας και κατέκρινε την κινητοποίησή μας, επικαλούμενος την πανδημία. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αλλά είναι υποκριτική η επίκληση της πανδημίας όταν η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και σε ανοιχτό χώρο. Είναι υποκριτική η επίκληση της πανδημίαςτην ώρα που δεν έχει ληφθεί, ούτε καν διεκδικηθεί, από το Ίδρυμα κανένα μέτρο ώστε -μετά από τρία εξάμηνα -οι φοιτητές, οι ερευνητές, οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες να μπορέσουν να επανέλθουν στην ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, αρχής γενομένης από τα εργαστήρια και τις πρακτικές ασκήσεις.

Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει την αστυνομία στις σχολές μας μέχρι τέλος Απρίλη, δηλαδή με τις σχολές μας κλειστές! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Η κυβέρνηση ζητά ήδη από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας.Την ίδια στιγμή θέλουν πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητέςή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις «παραβατικές» στοχοποιώντας τις μορφές πάλης και διεκδίκησης των φοιτητών και των εργαζόμενων. Διαχρονικά, η όξυνση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας πάει χέρι-χέρι με την εφαρμογή μέτρων που τσακίζουν τα δικαιώματα μας. Ταυτόχρονα προχωράει η υλοποίηση όλων των πτυχών του νόμου, απαιτώντας από τις Συγκλήτους να ορίσουν βάση εισαγωγής που πετά έξω χιλιάδες μαθητές και να υλοποιήσουν τις διαγραφές φοιτητών.

Υπάρχει ελπίδα! Και αυτή βρίσκεται μέσα από τον συλλογικό αγώνα μέσα από τους συλλόγους μας. Γνωρίζουν ότι η δική μας δύναμη βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη και για αυτό προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται. Γι’ αυτό συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας ακόμα και των υγειονομικών που δίνουν μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για την προστασία της υγείας μας.

Όλοι μαζί, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΕΜΠ δηλώνουμε ότι θα δράσουμε συντονισμένα ώστε να μπορέσουμε, με την μέγιστη αποτελεσματικότητα, να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που ορίζει η κατάσταση. Κανένας δεν πρέπει να λείπει από αυτή τη μάχη!Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΕΜΠ να πάρει θέση, να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει σε κανένα επίπεδο το νόμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου θα μπλοκαριστεί στην πράξη από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία των εργαζόμενων και το σύνολο των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας! Δε θα αφήσουμε τον αυταρχισμό να περάσει.

Απαιτούμε από την Σύγκλητο της Δευτέρας 29/3/2021 να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ! ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ MEΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΎΧΩΝ-ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ την Δεύτερα 29/3/2021 στις 10.00
  • Παρέμβαση στη Σύγκλητο του ΕΜΠ την Δευτέρα 29/3/2021 στις 15.30
  • Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας με νέα κινητοποίηση την Τρίτη 30/3 στην Πρυτανεία του ΕΜΠ την Τρίτη στις 10.00
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Απρίλη στη 13.00 στα Προπύλαια
  • Διοργάνωση εκδήλωσης την Τετάρτη 31/3στις 12:30 έξω από την Πρυτανεία του ΕΜΠ
  • Διεξαγωγή νέου συντονισμού την Παρασκευή 2/4 στη 13.00,για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας