Χωρίς ελέγχους στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, ποιος ο λόγος των lockdown;

Η πολιτική της «ατομικής ευθύνης» διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

«Έχουν αφήσει στη τύχη τους τους χώρους που αποτελούν τους μεγάλους επιταχυντές της επιδημίας, όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη στους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τους χώρους μεγάλης συνάθροισης» είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο ΑΠΘ. 

«Αυτή η πολιτική διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες: Αυτοί που δεν έχουν τα μέσα είτε να κάνουν τηλεργασία ή να παίρνουν καλύτερες προφυλάξεις μετακινούμενοι με τα αυτοκίνητά τους είναι οι κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχουν αφήσει στην τύχη τους, εκτεθειμένους στην μεγάλη νοσηρότητα» εξήγησε.

Ο κ Μπένος σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν στοχευμένα κι όχι οριζόντια μέτρα, να υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση, ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων και επιτελούς μέτρα αποσυμφόρησης των μέσων μεταφοράς, έλεγχοι και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια που αναπαράγεται ο ιός, έτσι ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα ως προς τον περιορισμό της διασποράς.  

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας ότι έχει απέχθεια στο να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ χαρακτήρισε επικοινωνιακό τρίκ τα «self» τέστ.  «Όλα αυτά δεν έχουν καμία λογική σχεδιασμού, είναι μόνο επικοινωνιακές φούσκες για να περάσουν αυτή τη βδομάδα επειδή τώρα χοντραίνουν τα πράγματα με το τρίτο κύμα και την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ». 

πηγή