Σχολεία: Αποχωρούν 3.000 εκπαιδευτικοί – Οι 3 λόγοι για τη μαζική φυγή

Όλα τα ρεκόρ έσπασαν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Πέρυσι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατατέθηκαν 1231 αιτήσεις συνταξιοδότησης και φέτος έφτασαν στις 3.708! Συνολικά θα φύγουν από τα σχολεία πάνω από 6.000 δάσκαλοι και καθηγητές

Μαζική φυγή δασκάλων και καθηγητών από τα σχολεία δείχνουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που κατατέθηκαν στις αρμόδιες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία οι αιτήσεις αποχώρησης των εκπαιδευτικών από τα σχολεία εκτοξεύτηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η ερχόμενη σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη για το υπουργείο Παιδείας καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει χιλιάδες κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και φυσικά να προχωρήσει σε προσλήψεις τεράστιου αριθμού αναπληρωτών.

Ο φόβος για αρνητικές εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αξιολόγηση, ακόμη και ο κορονοιός «διώχνουν» τους εκπαιδευτικούς άρον-άρον από τα σχολεία δημιουργώντας ένα νέο πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Συγκριτικά με την περυσινή χρονιά οι αιτήσεις αποχώρησης…τριπλασιάστηκαν και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των δασκάλων. Συγκεκριμένα πέρυσι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατατέθηκαν 1231 αιτήσεις συνταξιοδότησης και φέτος έφτασαν στις 3.708! . Μάλιστα όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί συνολικά φέτος οι αιτήσεις αποχώρησης-συνταξιοδότησης θα ξεπεράσουν τις 6.000, αριθμός ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος. Τα στοιχεία αυτά σίγουρα θα προκαλέσουν αλλαγές και στον προγραμματισμό τόσο για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών όσο και για τους μόνιμους διορισμούς.

Η πανδημία τρόμαξε τους εκπαιδευτικούς

Πολλοί αποδίδουν την αυξημένη τάση αποχώρησης των δασκάλων και καθηγητών από τα σχολεία και στον φόβο μήπως προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό. Δάσκαλοι και καθηγητές που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και τυχόν αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια ασθένεια, προτιμούν την ασφάλεια της σύνταξης έστω και μειωμένης παρά το ρίσκο της παραμονής στις αίθουσες διδασκαλίας. «Γνωρίζουμε ότι ο COVID-19 προσβάλλει κυρίως και προκαλεί επιπλοκές στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί εκπαιδευτικοί προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους, θυσιάζουν την πλήρη σύνταξη και αποχωρούν από το τρέχον σχολικό έτος από τις σχολικές τάξεις. Πρόκειται κυρίως για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο Νόμος δίνει το δικαίωμα αποχώρησης στη σύνταξη έως και πέντε χρόνια πριν συμπληρωθεί ο χρόνος υπηρεσίας. Η ποινή που μπαίνει για κάθε χρόνο είναι μείωση της εθνικής σύνταξης κατά 6%. Ακόμη όμως κι έτσι εκπαιδευτικοί προτιμούν τη μειωμένη σύνταξη από το να ρισκάρουν στις αίθουσες διδασκαλίας», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος. Η τάση φαίνεται και στα στοιχεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από 13 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πέρυσι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φέτος κατατέθηκαν 27.Επιπλέον 45 αιτήσεις καθηγητών κατατέθηκαν σύμφωνα με τον προϊστάμενο Χαράλαμπο Σταχτέα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας: 11 μαθηματικών, 10 φιλολόγων, 6 φυσικών επιστημών, 2 γαλλικών, 3 αγγλικών, 3 θεολόγων, 1 μουσικού, 1 γυμναστή, 2 οικονομολόγων, 1 κοινωνικού λειτουργού, 1 πολιτικού μηχανικού, 1 ηλεκτρολόγου μηχανικού, 1 νοσηλευτή και 2 γεωπονικών επιστημών.
Από τα παρακάτω στοιχεία προκύπτει πολύ σημαντική αύξηση των παραιτήσεων σε σχέση με  προηγούμενες χρονιές.

Ενδεικτικά κατά έτος οι παραιτήσεις:

  • 2016     419
  • 2017     227
  • 2018     387
  • 2019     705
  • 2020     1231
  • 2021     3708

πηγή