ΑΡΣΥ Υπ. Εργασίας – Φτάνει πια με τα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων !!

Καθώς τον τελευταίο καιρό συζητείται έντονα και απ’ ότι διατείνεται η κυβέρνηση, υπάρχει η πρόθεσή να κυρωθεί η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 για τη βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας όπου το Σ.ΕΠ.Ε. θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο,το εργασιακό περιβάλλον στις Επιθεωρήσεις Εργασίας πανελλαδικά έρχεται να διαψεύσει την ίδια την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τις διαθέσεις της! 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας καλούνται να εκτελέσουν σε άμεσο χρόνο, προφορικές εντολές για τη διενέργεια καθημερινών και εντατικών ελέγχων προς συμμόρφωση επιχειρήσεων στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας των ιδίων. Χωρίς καμία πρόβλεψη για προτεραιότητα ένταξης τους στο πρόγραμμα των εμβολιασμών! Τη στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα σήμερα φτάνουν τα 1.142 και αναμένεται η αύξηση αυτών! 

Οι κανόνες και οι προβλέψεις που πρέπει να τηρούνται ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας,καταστρατηγούνται. Παρά την 33ηεγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η τηλεργασία καθίσταται ουσιαστικά προαιρετική για τους υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε. γιατί «δε συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους» παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς γραφείου μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Κι όπου τυχόν εφαρμόζεται, τελευταία στιγμή ανακαλείται ή την ίδια μέρα της τηλεργασίας, καλούνται οι συνάδελφοι να παρέχουν υπηρεσίες και διενεργήσουν ελέγχους! 

Συγκεχυμένο και «κατά κρίση» επίσης και το τοπίο για τις άδειες ειδικού σκοπού και τις άδειες ευπαθών ομάδων, όπου αποτελεί πραγματικό γρίφο η διαδικασία έγκρισης χορήγησης τους.Βιώνουμε καταστάσεις άκρως ζημιογόνες για την ψυχική και σωματική υγεία των συναδέλφων και που δυστυχώς οδηγούν στην ολοκληρωτική εξάντληση τους (σύνδρομο burn-out). Αντικρουόμενες και πιεστικές εντολές με σκοπό «να πιάσουμε τα νούμερα», αντιφατικές οδηγίες εδώ και ένα χρόνο και κανένας απολύτως προγραμματισμός. 

Το περιστατικό, πριν λίγες ημέρες, σε Τμήμα Επιθεώρησης έρχεται να καταδείξει τη πίεση που ασκείται καθημερινά στους συναδέλφους αλλά και την εξουθένωση που βιώνουν. Συνάδελφος με εξαντλητικό ωράριο,κατά τη διάρκεια απογευματινών ελέγχων και μετά το πέρας του πλήρους ωραρίου της όπου παρακολουθούσε εκπαίδευση στο χώρο της υπηρεσίας,παρουσίασε εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε και μεταφέρθηκε κατεπειγόντως με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Απομένει η διερεύνησή του για το χαρακτηρισμό ως εργατικού ατυχήματος και η απόδοση τυχόν ευθυνών.

 Εκφράζουμε τη στήριξη μας και τις ολόψυχες ευχές μας στη συνάδελφο για γρήγορη ανάρρωση!  

Απαιτούμε οι προβλέψεις του Υπουργείου Εσωτερικών που διατρέχουν τις 33 εγκυκλίους να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα. Στις περιπτώσεις δε, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή τους, να προηγείται γραπτή και τεκμηριωμένη απόφαση του οργάνου για τη μη εφαρμογή αυτών, ώστε να μην υποβόσκουν σκιές, εκφοβισμοί και απειλές. 

Από την αρχή της πανδημίας, όλοι οι συνάδελφοι, με μοναδικά εφόδια την εμπειρία και το φιλότιμό τους, έχουν πέσει στη μάχη για να υπερασπιστούν τον κόσμο της εργασίας που πλήττεται σκληρά μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση. Μια μάχη όπου μας στέρησαν τα όπλα οι ίδιοι που μας έβαλαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου! 

Τώρα ένα χρόνο μετά λέμε:

 Φτάνει πια με τα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων Φτάνει πια με τις προφορικές ασαφείς εντολές Φτάνει πια με τις απίστευτες πιέσεις Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγείλουν τις περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας τους.  

Δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες τέτοιων τραγικών περιστατικών. 

 Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια σε βάρος της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας μας. 

Λέμε ΩΣ ΕΔΩ! 

Ήδη θρηνήσαμε δύο συναδέλφους, δεν είμαστε διατεθειμένοι να θρηνήσουμε άλλες απώλειες.. 

Ακόμα και με τη μάσκα έχουμε φωνή! 

Τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα!