Σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλεί αύριο, Τετάρτη 10 Μαρτίου, η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Σε συμμετοχή στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλεί αύριο και η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊο.

Οι εκπαιδευτικοί δίνουν αύριο ραντεβού στις 3:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Για την συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει κηρυχτεί και διευκολυντική 2ωρη στάση εργασίας από 12.00 μ.  έως 14.00 μ.μ..

Οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές συμμετέχουν ενωμένοι και μάχονται, όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους, ενάντια τόσο στην αστυνομοκρατία και την καταστολή όσο και στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του υπουργείου Παιδείας.

Η κυβέρνηση, τονίζουν ακόμα οι εκπαιδευτικοί, δεν είναι ανίκητη. ‘Οπως έδειξε η ήττα της στην αξιολόγηση και προηγούμενα στις ψευτοεκλογές  για τα υπηρεσιακά συμβούλια., ο κόσμος της εκπάιδευσης της γυρίζει την πλάτη, ενώ το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει χωρίς να λυγίζει από τον αυταρχισμό και την κατασυκοφάντηση.

Η ανακοίνωση της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τα συλλαλητήρια των φοιτητών, τα πιο μαζικά των τελευταίων χρόνων,  ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και τον πρωτοφανή αυταρχισμό της κυβέρνησης, και ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν για ένα χρόνο κλειστά.  Καταδικάζει την άθλια στάση του πρύτανη και του ΑΠΘ που κάλεσε την αστυνομία ενάντια στους φοιτητές. Οι εικόνες της βαρβαρότητας των ΜΑΤ θα είναι ανεξίτηλο στίγμα ντροπής για τον Πρύτανη και την κυβέρνηση και δείχνουν τι ετοιμάζουν με την «πανεπιστημιακή αστυνομία» που στόχο δεν έχει παρά τις συλλογικές αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος.  

Οι βάρβαρες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο με τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας πριν ακόμη  ξεκινήσουν. Στο στόχαστρό της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής βρίσκεται πλέον ο οποιοσδήποτε διεκδικήσει το δικαίωμα να βγει από το σπίτι του, όπως συνέβη στη Νέα Σμύρνη με την αναίτια επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε ανθρώπους της γειτονιάς. Με τις συνεχείς επιθέσεις, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις προσπαθούν να εμπεδώσουν κλίμα τρόμου για να ανακόψουν κάθε αντίδραση στην εγκληματική πολιτική τους.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, μετά από μια σημαντική επιτυχία στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση της Κεραμέως, συμπορεύεται με τους φοιτητές και φοιτήτριες στον κοινό αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ. Μια πολιτική που στοχεύει στην ένταση των ταξικών φραγμών  με την τράπεζα θεμάτων, τις υψηλές βάσεις εισαγωγής και τη μείωση των εισακτέων, την αποδόμηση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, την αδιοριστία και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, την κατηγοριοποίηση και ιδιωτικοποίηση των σχολείων και την περαιτέρω υποχρηματοδότηση.

Η αξιολόγηση, η αριστεία, τα πρότυπα  δεν είναι τα δήθεν επιστημονικά εργαλεία που διαφημίζει η προπαγάνδα της κυβέρνησης με βάση τα σκονάκια της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλά οι μηχανισμοί για την εισβολή της αγοράς και της παιδείας για λίγους και εκλεκτούς που στη νεολαία, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας επιφυλάσει καταρτίσεις μιας χρήσης και δεξιότητες για θέσεις εργασίας των 200 ευρώ. Σε αυτή την εκπαίδευση «περισσεύουν» τα εργασιακά δικαιώματα, η παιδαγωγική ελευθερία, η δημοκρατία στο σχολείο και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Το ΥΠΑΙΘ καθημερινά επιβεβαιώνει την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων και την αναλγησία του.

Η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη, όπως έδειξε η ήττα της στην αξιολόγηση και προηγούμενα στις ψευτοεκλογές  για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο κόσμος της εκπάιδευσης της γυρίζει την πλάτη, ενώ το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει χωρίς να λυγίζει από τον αυταρχισμό και την κατασυκοφάντηση. Η κυβέρνηση που εδώ και ένα χρόνο στην πανδημία απαντά με λοκ ντάουν και απαγορεύσεις, αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας και την προστασία του λαού στο έλεος, χωρίς γιατρούς, ΜΕΘ, τεστ-ιχνηλάτηση και εμβόλια, δείχνει το ίδιο σκληρό αντιλαϊκό πρόσωπο και στην παιδεία με το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, τα κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, και τον αυταρχισμό, αλλά και στην εργασία. Η χρεοκοπία της στην διαχείριση της πανδημίας είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της.

Διεκδικούμε

 • Όχι στην αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Να σταματήσει τώρα κάθε σχετική διαδικασία με την εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση.
 • Να καταργηθεί, να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί όλο το αντιεκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο.
 • Άνοιγμα όλων των σχολείων με όλα τα μέτρα προστασίας (15 μαθητές στο τμήμα, έστω εκ περιτροπής ή με βάρδιες, μαζικά εμβολιασμοί, τεστ, ιχνηλατήσεις, κ.ά.).
 • Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων και η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ.
 • Δραστική μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης από τώρα όλων των μαθημάτων και, ιδίως, των πανελλαδικώς εξεταζόμενων. 
 • Παιδαγωγική ελευθερία – δημοκρατία στα σχολεία. Σύλλογοι Διδασκόντων που θα αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα της σχολικής ζωής.
 • Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση λειτουργίας των μεταγυμνασιακών δίχρονων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης.
 • Μαζικοί διορισμοί που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες και σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου και την προϋπηρεσία.
 • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί προς τους συναδέλφους που δεν κατέθεσαν βαθμολογία με βάση τις αποφάσεις του κλάδου.
 • Να σταματήσει η υποχρηματοδότηση της παιδείας. Έκτακτη γενναία χρηματοδότηση των σχολείων για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
 • Όχι στα νόθα Υπηρεσιακά Συμβούλια, δεν τα αναγνωρίζουμε 
 • Έξω τώρα η αστυνομία από τα ΑΕΙ.  Να καταργηθεί ο νόμος 4777/2021.

Η αστυνομοκρατία και η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσουν

Με ενιαίο μαζικό πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας μπορούμε να τους σταματήσουμε

πηγή