ΟΔΠΤΕ – Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον COVID

Πρόσφατα, η ΟΔΠΤΕ συνυπέγραψε μαζί με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις το πλαίσιο των διεκδικήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, που δίνουν καθημερινά, με αυτοθυσία, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια την μάχη της προστασίας της υγείας μας.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, 0ι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα επανερχόμαστε με το επιτακτικό αίτημα της άμεσης λήψης όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των Πανεπιστημίων, για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσουμε να είμαστε απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία.

Διεκδικούμε:

– Άμεση προμήθεια όλων των μέσων ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κτλ.) σε επαρκή ποσότητα και άμεση δωρεάν χορήγησή τους σε όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές των Πανεπιστημίων.

– Επιμελή καθαρισμό και τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων των Πανεπιστημίων. Σε ορισμένα Πανεπιστήμια γίνονται απολυμάνσεις μόνο στους χώρους όπου εντοπίζεται επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ στα περισσότερα δεν γίνονται καν! Για να διασφαλιστεί αυτό, απαιτούνται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Απομάκρυνση των εργολάβων από τα ιδρύματα, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ακόμη και την περίοδο της πανδημίας τσεπώνοντας ζεστό χρήμα ενώ έχουν μειώσει στο ελάχιστο το προσωπικό καθαριότητας,  με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των εργαζομένων .

– Διασφάλιση διενέργειας δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Οι οδηγίες του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος για τους χώρους εργασίας του Δημόσιου Τομέα του ΕΟΔΥ, αναφέρουν ότι στην περίπτωση διαχείρισης δύο επιβεβαιωμένων περιστατικών που διαγνώστηκαν σε διάστημα 14 ημερών, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να συνδράμει στην επιδημιολογική διερεύνηση και να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου. Καθώς σε όλα τα Πανεπιστήμια διαγνώστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα ζητούμε τη διενέργεια δωρεάν rapid test στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας σε συνδυασμό με επιδημιολογική επιτήρηση.

– Προγραμματισμός άμεσων μαζικών προσλήψεων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στα ιδρύματα. Στα περισσότερα Πανεπιστήμια οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με πολύ περιορισμένο ωράριο εργασίας, σύμφωνα με τον νόμο. Να διασφαλιστούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με πλήρες ωράριο, προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των γνώσεών τους να συνδράμουν στην αποτελεσματική εφαρμογή των προβλεπόμενων οδηγιών και κανόνων και κατ’ επέκταση στην προστασία της υγείας των εργαζομένων και την ασφάλειά τους.  

Παράλληλα, το πρόβλημα γιγαντώνεται και από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν με ευθύνη της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία παραμένουν αποδεκατισμένα καθώς δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ενίσχυσής τους παρόλο που έχουν επωμιστεί και το βάρος της υλοποίησης των εμβολιασμών. Επομένως, η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας, με προσλήψεις προσωπικού, υλικοτεχνικές υποδομές, με πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, κρίνονται ζωτικής σημασίας.

– Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

– Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.). Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

-Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Πύκνωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Καλούμε τους Συλλόγους να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους τους.