Κακοκαιρία «Μήδεια» και το υπουργείο εργασίας αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων

Αν και η κακοκαιρία «Μήδεια» ήταν κάτι που ανέμενε ο κρατικός μηχανισμός διαπιστώνουμε ότι και το Υπουργείο Εργασίας πιάστηκε απροετοίμαστο καθώς όπως βλέπουμε και στο κατά τα άλλα καινούργιο του site δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για το τι προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τα τεχνικά και οργανωτικά που θα πρέπει να λάβουν οι εργοδότες για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων με την ταυτόχρονη παροχή των κατάλληλων οδηγιών.


Τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στο οδικό δίκτυο η κακοκαιρία «Μήδεια» έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της περιφέρειας να αδυνατούν να μεταβούν στην εργασία τους .

Προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει προκαλέσει η πολύ ισχυρή χιονόπτωση στην Αττική. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1 του Μετρό. Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο τα λεωφορεία όσο και τρόλεϊ. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΣΑ εκτελούνται μόνο κάποια δρομολόγια λεωφορείων στα νότια προάστια. Αποτέλεσμα αυτών είναι χιλιάδες εργαζόμενοι να μην καταφέρουν να μεταβούν στην εργασία τους και να αναζητούν ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για το τι ισχύει σε αυτές στις περιπτώσεις και να μην βρίσκουν τίποτα. Τσάμπα η διαφήμιση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ή αδιαφορία για το τι πραγματικά απασχολεί εργαζόμενους και εργοδότες.

Δείτε σημερινά στιγμιότυπα από το site

Η ανακοίνωση που υπογράφει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα καθώς προσδιορίζει χρονικά την αδυναμία μετακίνησης εως τις 10.00 π.μ. κάτι που πρακτικά δεν ισχύει

καθώς αναφέρει:

«Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται και θα συνεχίσουν να είναι έντονα τις επόμενες ώρες και για το λόγο αυτό απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους όλης της Αττικής να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες.

Οι μεν κάτοικοι να μην προβούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση που μπορούν να αποφύγουν, ή να αναβάλλουν, οι δε εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν να το πράξουν μετά τις 10.00 π.μ. και σε συνεννόηση με την εργοδοσία τους.

Η χιονόπτωση θα είναι συνεχής μέχρι τις 10.00 π.μ. και συστήνεται μεγάλη προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις όποιες απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις τους. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο επόμενο τρίωρο».

Πάνε αυτά που ξέρατε τα προηγούμενα χρόνια με τις εγκυκλίους του Υπ. Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών στην κακοκαιρία .. Η σημερινή πολιτική ηγεσία δείχνει για άλλη μια φορά την πλάτη της στους εξαρτημένους από το μισθό τους.

Ευτυχώς που η Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία οι διανομείς αρνούνται να «παίξουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα μέρες πριν και δεν πείμενε την συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου.