Δήλωση των Αιρετών του ΑΠΥΣΔΕ Αττικής

Πύρζα Φανής & Σκλαβενίτη Στάθη

Εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ

Το υπουργείο στις 7 Νοεμβρίου προχώρησε με αντιδημοκρατικές διαδικασίες σε εκλογές-παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια αφού ανάρτησε στην ψηφιακή πλατφόρμα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που είχαν αποχωρήσει από την διαδικασία. Παρά την ηχηρή απάντηση των συναδέλφων με 92% αποχή προχώρησε στην ανακήρυξη αιρετών εκπροσώπων και φοβούμενο ότι οι συνάδελφοι αιρετοί θα παραιτηθούν, με εμβόλιμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, προέβλεψε την αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής τους, από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία.

Το υπουργείο ουσιαστικά καταργεί τον θεσμό του αιρετού εκπροσώπου στα ΥΣ και προσπαθεί να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα με Θατσερικού τύπου κινήσεις. Συγκροτεί απόλυτα χειραγωγούμενα ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ. Στερεί από τους συναδέλφους την δυνατότητα της εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών και την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.  Εξαφανίζει κεκτημένα δικαιώματα για διαφάνεια, αμεροληψία, ενημέρωση αλλά και για  ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση. Συμβούλια που ελέγχονται μόνο από τη Διοίκηση και δε λογοδοτούν σε κανέναν!

Υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ και συντασσόμενοι με τη συλλογική θέση της παράταξης των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, αποσύραμε τις υποψηφιότητές μας και απείχαμε από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου! Δε νομιμοποιήσαμε ούτε με την ψήφο μας, ούτε με την υποψηφιότητά μας τον αυταρχισμό, αφού για εμάς ήταν πάνω από όλα ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τη τελευταία συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ ως εκδήλωση διαμαρτυρίας και απαιτούμε την απόσυρση του άρθρου 123 και την παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι.