Αντισωφρονιστικό νομοσχέδιο-καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων

Γιώτα Τέσση-ΕΦΣΥΝ

Για πρώτη φορά σε κράτος δικαίου καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων

● Απιαστο όνειρο θα αποτελούν πλέον οι άδειες και οι μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές για βαρυποινίτες και κρατούμενους για τρομοκρατία

● Καμία μέριμνα για την προστασία των φυλακισμένων από τον κορονοϊό.

Ολοταχώς προς τα πίσω πηγαίνει τη σωφρονιστική πολιτική της χώρας το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο για πρώτη φορά σε κράτος δικαίου καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων. Ετσι, μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δοκιμάζεται από την πανδημία σε συνθήκες συνωστισμού και απομόνωσης, γνωρίζει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία επιβάλλει σκληρό εγκλεισμό και καταστολή αντί να εστιάσει στην εκπαίδευση και τον σωφρονισμό.

Απιαστο όνειρο θα αποτελούν πλέον οι άδειες για τους κρατούμενους αφού θα κοντεύουν να συμπληρώσουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να υποβάλουν αίτηση για υφ’ όρον απόλυση. Οσο για τη νομοτεχνική βελτίωση της κυβέρνησης να θέσει ως προϋπόθεση για υποβολή αιτήματος άδειας το να έχει εκτίσει ο κρατούμενος τα 3/10 της ποινής του, είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα: αρχικά οι ισοβίτες είχαν δικαίωμα υποβολής άδειας ύστερα από έκτιση ποινής οκτώ ετών, η κυβέρνηση ανέβασε το όριο στα 12, για να το μειώσει στα 10… Επί της ουσίας, δηλαδή, το μέτρο των αδειών, που στοχεύει στην ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, αντικαθίσταται από τη σταδιακή εξόντωση που επιφέρει ο εγκλεισμός.

Απιαστο όνειρο αποτελούν και οι μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για βαρυποινίτες, δηλαδή για τους κατεξοχήν κρατούμενους σε αυτές που έχουν ανάγκη το ευεργετικό αυτό μέτρο εξαιτίας του πολύχρονου εγκλεισμού τους, και για τους κρατούμενους για τρομοκρατία, δηλαδή για τον Δημήτρη Κουφοντίνα που είναι ο μοναδικός καταδικασθείς για τρομοκρατία που εκτίει ποινή στις Αγροτικές Φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου.

Η περίπτωσή του περιγράφεται σε μια άκρως φωτογραφική διάταξη που δεν απαγορεύει μόνο τη μεταγωγή καταδικασμένων για τρομοκρατία σε αυτές αλλά και την παραμονή τους, και έτσι άμεσα θα οδηγηθεί σε φυλακή κλειστού τύπου. Οπως αποδείχτηκε, ο υπουργός δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τις ενστάσεις των φορέων (Συνήγορος του Πολίτη, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) ότι το αδίκημα συνδέεται με την επιβληθείσα ποινή και όχι με το πρόσωπο, για να μην παραβιάζεται η γενική αρχή της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων.

Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την προστασία των κρατουμένων από τον κορονοϊό, παρ’ όλο που χθες καταγράφηκε ο τρίτος νεκρός σε κατάστημα κράτησης, αυτή τη φορά στις Φυλακές Διαβατών με θύμα έναν 71χρονο Ελληνα, κρατούμενο για οικονομικά αδικήματα. Στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης υπάρχουν 130 κρούσματα σε κρατούμενους και τουλάχιστον δέκα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Τραγική είναι η κατάσταση και στις Φυλακές Λάρισας, όπου στις 4 Δεκεμβρίου έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ένας 48χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, πατέρας δύο παιδιών. Και εκεί τα κρούσματα είναι περισσότερα από 80, αλλά η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεός τους κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατάστημα κράτησης της Λάρισας διενεργήθηκαν τεστ μόνο μετά τη διαμαρτυρία κρατουμένων που αρνούνταν να μπουν στις πτέρυγες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Μπορεί οι 34 φυλακές της χώρας να είναι υγειονομικά ωρολογιακές βόμβες και να υπηρετούν σε αυτές μόλις 9 μόνιμοι ιατροί, 67 νοσηλευτές και 1 φαρμακοποιός, αλλά η κυβέρνηση εγκρίνει προσλήψεις -και μάλιστα μόνιμες- για τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία αποκτά τέσσερις νέες οργανικές μονάδες και 130 νέες οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών κ.λπ. Στους προσληφθέντες δεν περιλαμβάνονται ψυχολόγοι ή κοινωνιολόγοι για να συνδράμουν τους κρατούμενους που όχι μόνο δεν παίρνουν άδειες, αλλά τους έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ταφόπλακα στην επανένταξή μας και σκοτώνει το κίνητρο της επιβίωσης όσο διαρκεί η κράτησή μας», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κρατούμενος Σ. από τις Φυλακές Αυλώνα.