Απλά μαθήματα Μακροοικονομίας

του Παναγιώτη Ιωακειμίδη

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν το 2014 διέγνωσε την ήττα της από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την δυσανεξία τους στον κομμουνισμό, ακολούθησαν την Σταλινική τακτική της καμένης γης. Στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία.Το 2015 που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία βρίσκονταν σε ύφεση αθροιστικά στα τέσσερα χρόνια της κρίσης 20%, η ανεργία στο 27% και τα ταμεία άδεια. Δεν είχαν να καλύψουν ούτε για δύο μήνες τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Η κοινωνία ήταν διαλυμένη, με συμπολίτες μας να τρώνε από τους κάδους των σκουπιδιών και τα παιδιά στο σχολείο να λιποθυμούν από την πείνα.

Στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με μικρή ύφεση το 2015 0,3%, το 2016 0,2% και ανάπτυξη το 2017 1,4%, το 2018 1,9% και το 2019 1,9%.Και εδώ είναι το αποκαλυπτικό στοιχείο, το 4οτρίμηνο του 2019, με τρίμηνη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε η ύφεση με 0,7%. Το 2019 έκλεισε με ανάπτυξη, αλλά από τα τρία πρώτα τρίμηνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (τα στοιχεία είναι από την ΕΛΣΤΑΤ). Και αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσουν οι άριστοι του νεοφιλελευθερισμού. Πως τα κατάφεραν, χωρίς υγειονομική κρίση και πριν τις έντονες προσφυγικές ροές, να μας ξαναφέρουν την ύφεση στην Ελλάδα.

Από τότε και μέχρι σήμερα η κατρακύλα είναι συνεχής στην οικονομία και σαν τις καμήλες χώνουν την μούρη τους στην άμμο της πανδημίας, για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Εχθές ανακοίνωσαν ότι αναθεωρούν αρνητικά τις προβλέψεις τους για την οικονομία και τελικά θα έχουμε ύφεση το 2020 10,4% και το χρέος θα φτάσει το 204 % του ΑΕΠ. Το τελικά μην το δένετε κόμπο γιατί δυστυχώς η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Και μην ξεχνάμε ότι η ανεργία ανέβηκε τρεις μονάδες και ξεπέρασε το 20%.Έχει ενδιαφέρον να αναζητήσουμε τις αιτίες της αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.Πιστεύω ότι η αιτία είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, που επιμένουν να εφαρμόζουν (έκθεση Πισαρίδη). Και ο νεοφιλελευθερισμός με την διαφθορά είναι πρωτοξάδελφα. Να θυμηθούμε τα μεγάλα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά, το σκάνδαλο με τη Siemens, την Novartis κλπ, που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Και οι σημερινοί ακόμα δεν ανέλαβαν έχουν πλούσια δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα, με τις απευθείας αναθέσεις τους, που προς το παρόν κρύβονται πίσω από την υγειονομική κρίση, αλλά θα αναζητηθούν ευθύνες πως οι λαμαρινάδες, αναλαμβάνουν τις προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Θα ξαναζήσουμε λέτε την ίδια περιπέτεια,, που μας υπονόμευσε τη ζωή και μας γύρισε δεκαετίες πίσω;

Νοέμβρης 2020ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ