Κυνική η Λαγκάρντ: Το εμβόλιο δεν αλλάζει τις οικονομικές προβλέψεις

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αλλάξει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, επεσήμανε η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια παρέμβασης της σε εκδήλωση του Bloomberg. Μίλησε επίσης για την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προφανώς και όχι των Ευρωπαίων πολιτών, να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν θα μετακυλίσει στον τραπεζικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ύφεση 8% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως εξήγησε, χαρακτηριστικά, η διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχει ήδη συνυπολογιστεί στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία του ΑΕΠ και επομένως, σε επίπεδο προβλέψεων, οι ανακοινώσεις των Pfizer και Moderna δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση.

Διευκρίνισε δε, ότι παρότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε κάπως ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, η οικονομία έχει δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από το προσδοκώμενο κατά τη διάρκεια του β’ κύματος της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδική μνεία έκανε και στις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, διαμηνύοντας ότι οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης ότι η κρίση δεν θα μετακυλίσει στον τραπεζικό τομέα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, διευρύνοντας ποσοτικά και χρονικά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. 

Η παρέμβαση της Λαγκάρντ επέρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Moderna, σύμφωνα με τις οποίες οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της εταιρείας κατέδειξαν ότι παρέχεται ανοσία σε ποσοστό άνω του 94,5%.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις και από τις Pfizer – BioNTech, οι οποίες έκαναν λόγο για εξασφάλιση ανοσίας της τάξης τουλάχιστον του 90%, γεγονός το οποίο αναπτέρωσε τις ελπίδες για ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα. 

με πληροφορίες από Καθημερινή