Για την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης και την προσφορά της ΕΔΟΘ σε τεστ COVID.

Η Αγωνιστική Συνεργασία- ΕΑΕΚ στην ΕΔΟΘ

Είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλο τον κόσμο της πόλης και όχι μόνο, η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της πόλης το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οχτώ μήνες για να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα πανδημίας για το οποίο είχε προειδοποιήσει όλος ο επιστημονικός κόσμος. Αντί για την προετοιμασία όμως προτίμησε να επιδοθεί σε επικοινωνιακά show αγνοώντας όλες τις εκκλήσεις και προτάσεις των ομοσποσπονδιών των εργαζομένων, που είναι και αυτοί που γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες της δουλειάς τους.

Το αποτελέσματα της πολιτικής ανυπαρξίας όλων αυτών των μηνών είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της πόλης σήμερα. Οι κλίνες τόσο των κλινικών όσο και των ΜΕΘ έχουν καλυφθεί και πλέον περιστατικά μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας ο ΕΟΠΥ το διπλάσιο κόστος, από 800  ευρώ σε 1600 ευρώ την ημέρα. Ένας μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσεί ενώ υπάρχει καταγγελία από τους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ ότι πλέον γίνετε επιλογή για το ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στις ΜΕΘ και ποιοι θα πεθάνουν. Επιπλέον επιλέγουν να μετατρέψουν σχεδόν το σύνολο των νοσοκομείων της πόλης σε νοσοκομεία COVID στέλνοντας όλους τους υπόλοιπους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν προχώρησε ούτε στις προσλήψεις του επικουρικού προσωπικού που σήκωσε το βάρος του πρώτου κύματος της πανδημίας αλλά και ανακοίνωσε μισθούς 2000 ευρώ σε όποιον ιδιώτη προσλάβει αυτές τις δύσκολες ώρες. Για αυτούς που πριν από λίγους μήνες που αποκαλούσε ήρωες τελικά αρκέστηκε στα παλαμάκια.

Σε αυτήν την ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης πάτησε και η απόφαση της πλειοψηφίας της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ ( ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) για προσφορά τεστ COVID στη Θεσσαλονίκη μέσω γνωστού διαγνωστικού κέντρου. Στην προγραμματική δήλωση της κυβέρνησης για εκχώρηση του ποσοστού του δημοσίου τομέα υγείας σε ιδιώτες η πλειοψηφία της Ε.Ε. ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Θυμίζουμε σε όλους και όλες ότι απαίτηση τόσο της παράταξης μας όσο και των σωματείων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας είναι η συνταγογράφηση των τεστ COVID μέσω ΕΟΠΥ και η δωρεάν παροχή του. Απαίτηση επίσης τόσο του κόσμου της εργασίας όσο και της περιόδου που διανύουμε είναι η λειτουργία εργαστηρίων COVID σε όλα τα νοσοκομεία. Με αυτες τις θέσεις όφειλε να συνταχθεί η Ε.Ε. της ΕΔΟΘ για να μπορέσει να εκφράσει το σύνολο των εργαζομένων και να προασπιστεί τα συμφέροντα τους. Αντίθετα προτίμησε να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και το πρόγραμμά της για ενίσχυση των ιδιωτών.

                   Καλούμε την κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να αυξήσει γενναία την χρηματοδότηση του ΕΣΥ.
  • Να προχωρήσει άμεσα στην συνταγογράφηση των τεστ ώστε να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ για όλους.

Το ενδιαφέρον που δείχνουν σωματεία για την προσφορά της ΕΔΟΘ σε τεστ COVID δεν αποτελεί τιμή για το όργανο αλλά μία ακόμα απόδειξη του πόσο αναλώσιμους/ αναλώσιμες βλέπει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους/ εργαζόμενες αυτής της χώρας και των κυβερνητικών εξυπηρετήσεων που προσφέρουν κατά καιρούς.

Αγωνιστική Συνεργασία- ΕΑΕΚ