Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης- Κυβέρνηση Ν.Δ: Συνειδητά «εκπρόθεσμοι» στην ενίσχυση του ΕΣΥ

ΑΡΜΑ Υγειονομικών – Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης- Κυβέρνηση Ν.Δ: Συνειδητά «εκπρόθεσμοι» στην ενίσχυση του ΕΣΥ, πολιτικά έκθετοι και αναξιόπιστοι στους Πολίτες και τη Κοινωνία.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 5/11, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και η Κυβέρνηση της Ν.Δ «έσχιζαν τα ιμάτια τους» για την «Ισχυρή Θωράκιση του ΕΣΥ» και τις 7000 «προσλήψεις» που έχουν ενισχύσει το Σύστημα και τις 1000 κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτύξει. Μάλιστα ο κ. Κικίλιας, χωρίς ίχνος ντροπής δήλωνε ότι «όσα έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ σε λίγους μήνες στο Σύστημα Υγείας δεν έγιναν επί 46 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά!!!»

Ξαφνικά, το βράδυ της ίδιας μέρας, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτο πανικό. Αλλιώς δεν εξηγείται πως σε μια τροπολογία καταφέρνει να ξεγυμνώσει όλη την εγκληματική της ανεπάρκεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ μέσα στην πανδημία.

Έπρεπε να φτάσουν οι νεκροί τους 700 και τα κρούσματα τα 3.000 τη μέρα και οι ΜΕΘ στα όρια τους, να αποφασίσει η Κυβέρνηση των Αρίστων να τις ενισχύσει με 300 Θέσεις Εξειδικευμένων Γιατρών. ( Και αυτές όχι σε Προκήρυξη, αφού απλώς η τροπολογία συστήνει νέες οργανικές θέσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί..)

Και αφού έχουν γίνει 7000 «προσλήψεις» που έχουν «θωρακίσει» το ΕΣΥ, όπως υποστήριζε η Κυβέρνηση, γιατί άραγε προκύπτει η ανάγκη «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπ. Υγείας να μπορεί να μετακινείται για 3 μήνες με δυνατότατα παράτασης έως και 6 μήνες προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ( Γιατροί, νοσηλευτικό, βοηθητικό, ΙΔΟΧ, ειδικευόμενοι γιατροί) μεταξύ των μονάδων υγείας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ίδια δυνατότητα για μετακίνηση για 3+6 μήνες προσωπικού του ΕΚΑΒ δίνεται και στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ.» Και εάν προκύπτουν ανάγκες για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, γιατί δεν καλύπτονται με προσλήψεις Προσωπικού και επιλέγονται οι μετακινήσεις; Αυτή είναι η περιβόητη Ισχυρή «Θωράκιση» του ΕΣΥ που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ;

Και αφού έχει ενισχυθεί «με 700 γιατρούς και 3800 Νοσηλευτές» το Σύστημα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη 5/11, ποια είναι η ανάγκη η Κυβέρνηση «να καλεί, μέσω των σχετικών ρυθμίσεων, εθελοντές και εργαζόμενους από τον ιδιωτικό τομέα υγείας να «στελεχώσουν» τις δημόσιες μονάδες υγείας με προσωρινές συμβάσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα;».

Είναι δε τέτοιος ο πανικός της Κυβέρνησης, μπροστά στις αποδεδειγμένες πλέον ευθύνες που προκύπτουν από τα όσα δεν ΕΠΡΑΞΕ για την ενίσχυση με Ιατρικό Προσωπικό, που με την ίδια τροπολογία «δίνεται η δυνατότατα παράτασης παραμονής μέχρι τις 30/6/21 των γιατρών που συμπληρώνουν τα 67 έτη και με βάση το υφιστάμενο καθεστώς συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στο τέλος του έτους!!»

Στην τροπολογία υπάρχουν μια σειρά διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα με απόφαση του υπ. Υγείας να δεσμευτούν κλίνες, εργαστήρια ακόμα και νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα για τις ανάγκες του ΕΣΥ προφανώς με τις προνομιακές αποζημιώσεις που έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση. Μια απόφαση, που μέχρι χθες, η Κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί!!.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης για αυξημένη στελέχωση των Νοσοκομείων και των μονάδων υγείας και την στήριξη του ΕΣΥ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα γεγονός που την οδηγεί την ύστατη στιγμή να τρέχει όπως – όπως να “μπαλώσει” την κατάσταση και να σώσει ότι μπορεί. Μόνο που τώρα είναι πολύ αργά και την αποκλειστική ευθύνη την φέρει ακέραια ο κ. Μητσοτάκης».

Υ.Γ : Το ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ επιλέγει αντί των προσλήψεων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, είναι ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις ανάγκες του. Πολιτικές λογικές και πρακτικές να «περάσουν τα δύσκολα» αντί εμβληματικών Πολιτικών για ένα Ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ακόμη και τώρα, με τη Πανδημία να κυριαρχεί, αμετανόητα νεοφιλελεύθεροι, οπαδοί των ΣΔΙΤ και των Ιδιωτικοποιήσεων….