Το «νέο» εργατικό δίκαιο

Η διαμόρφωση του ‘’νέου’’ εργατικού δικαίου, κατά δήλωση του Υπουργού Εργασίας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, συνεχίζεται ακάθεκτη.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της η κυβέρνηση, έδειξε ιδιαίτερο ζήλο να ρυθμίσει τα εργασιακά θέματα. Πρώτο μέλημα να καταργήσει νόμους που προστάτευαν τους εργαζόμενους και αμέσως μετά να νομοθετήσει ρυθμίσεις, που στην ουσία αποτελούν αποδοχή των αιτημάτων του ΣΕΒ για την λειτουργία της αγοράς εργασίας. Ακριβώς ότι προτείνουν και τα εγχώρια νεοφιλελεύθερα κέντρα οικονομικών μελετών, που παρέχουν και την θεωρητική υποστήριξη σε αυτές τις παρεμβάσεις. Ό,τι προτείνεται, εφαρμόζεται με περίσσιο ζήλο από την κυβέρνηση.

Στόχος η ύπαρξη ευελιξίας στην εργασία, μια από τις κύριες επιδιώξεις του νεοφιλελευθερισμού, ώστε να μπορεί να εξαντλεί όλα τα περιθώρια που δίνονται για να μεγιστοποιούν το κέρδος τους οι μεγάλοι εργοδότες.

Άλλωστε και η έκθεση Πισσαρίδη, που αποτελεί και τον οδικό χάρτη εφαρμογής των πολιτικών στα εργασιακά για την κυβέρνηση, με γνώμονα αυτή την επιδίωξή κινείται. Αυτά που προτείνει για το καθεστώς που διέπει την λειτουργία των υπερωριών και υπερεργασίας, ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Επί της ουσίας, καταργούνται οι υπερωρίες επί πληρωμή και αντικαθίστανται από ρεπό ή παροχές σε είδος, καθώς και καταργούνται τα όρια μεταξύ υπερωριών και υπερεργασίας. Στόχος λιγότερο κόστος για τους εργοδότες, αλλά ταυτόχρονα και λιγότερα χρήματα και περισσότερη δουλειά για τους εργαζόμενους.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την συνέχεια του προγράμματος της, που σταμάτησε το 2014. Εφαρμόζει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα της και όλα αυτά σε μια χειμαζόμενη κοινωνία και με μια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Σαν οδοστρωτήρας εργασιακών δικαιωμάτων, συνεχίζει αγνοώντας τα διεθνή (αλλά και τα εγχώρια) παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών μόνο καταστροφή θα επιφέρει.

Τηλιγάδας Κωνσταντίνος

Υπάλληλος ΟΑΕΔ

https://www.achaianews.gr/