Παράταση των Συμβάσεων ΟΛΩΝ των Επικουρικών μέχρι 31/10/2021. Μια πρώτη μικρή νίκη των Εργαζομένων…

Ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που υπηρετεί στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 31/10/2021 συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα με θέμα “Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις”. Αναλυτικά:

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η Παράταση χορηγείται σε όλες τις «ενεργείς» συμβάσεις Επικουρικού Προσωπικού, αρά καλύπτει και τους συναδέλφους Διοικητικούς, Τεχνικούς κ. α, που έμεναν έξω με τη προηγούμενη ρύθμιση-παράταση, αλλά και ΟΛΟΥΣ τους Επικουρικούς που δεν θα διοριστούν με τα τελικά αποτελέσματα της 2Κ/19.

Είναι μια πρώτη μικρή νίκη των Εργαζομένων, των Σωματείων και της Ομοσπονδίας, που με κινητοποιήσεις ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που θα προέκυπταν από τη μη ανανέωση των Συμβάσεων, όπως αρχικά είχε νομοθετήσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Σημαντική συμβολή στην «αλλαγή θέσης» της Ν.Δ έπαιξαν και οι Παρεμβάσεις, κοινοβουλευτικές-θεσμικές, και του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέδειξαν το ζήτημα, διεκδικώντας τη παράταση ΟΛΩΝ των Συμβάσεων έως 31/12/2021.

Στο κατατεθέν κείμενο, «απουσιάζει» η δέσμευση του κ. Κοντοζαμάνη για την αναδρομική ισχύ της διάταξης, που θα αντιμετώπιζε τη λήξη ήδη κάποιων Συμβάσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό προέκυψε από αμέλεια και όχι από σκοπιμότητα και θα διορθωθεί με νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου. Αλλιώς θα υπάρξουν προβλήματα. Για τη σχετική πρόβλεψη, περί αναδρομικότητας, κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της σχετικής ρύθμισης, ελπίζουμε να υπάρχει και παρέμβαση από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ….