Τηλεργασία – Το γενικευμένο αλαλούμ της Κυβέρνησης στη διαχείριση του covid στο δημόσιο

Λίγες μέρες πριν, στο πλαίσιο μέτρων αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και του συγχρωτισμού στους εργασιακούς χώρους, με στόχο την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, ανακοινώθηκε η:
Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Στην εγκύκλιο του Υπ. ΕΣ (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316) μετατράπηκε σε “Δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εργασίας από τους υπαλλήλους, αποκλειστικά εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους, με γνώμονα το χωροταξικό των φορέων” . Ενώ παράλληλα, έμπαιναν προϋποθέσεις που καθιστούσαν την τηλεργασία, τελικά προαιρετική και στην διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων.

Στην πραγματικότητα, πέραν των ευπαθών ομάδων, που έτσι κι αλλιώς εκτελούσαν εργασίες “back office”, ελάχιστο ποσοστό του προσωπικού, τέθηκε σε καθεστώς τηλεργασίας.

Έτσι η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή πομφόλυγα, αφού η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζει να εργάζεται σε ακατάλληλες συνθήκες χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων χωρίς να υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Χρειάστηκε νέα διευκρινιστική της διευκρινιστικής εγκυκλίου, να καταδείξει το γενικευμένο αλαλούμ της Κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, δεν διενεργούνται προληπτικά τέστ πουθενά στο Δημόσιο (με την αυτονόητη εξαίρεση του υγειονομικού προσωπικού) ενώ τα κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους πολλαπλασιάζονται. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθώς και η ακολουθούμενη διαδικασία στο δημόσιο μετά την διαπίστωσή τους, με αποτέλεσμα άλλες υπηρεσίες να κλείνουν άλλες να κλείνουν εν μέρη άλλες να συνεχίζουν την λειτουργία τους εκτρέφοντας φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού μεταξύ των υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εγκαταλείπει στην τύχη τους τους εργαζόμενους αποποιούμενη τις ευθύνες, μετακυλώντας τις στον κάθε εργαζόμενο και την περίφημη ατομική ευθύνη.

Ζητάμε να υλοποιηθεί η άμεσα η εξαγγελία της κυβέρνηση για 40% υποχρεωτική τηλεργασία στις υπηρεσίες γραφείου, στην Αττική, αλλά και όπου αλλού υπάρξει αύξηση κρουσμάτων

Να νομοθετηθεί άμεσα αυστηρό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων(ωράριο, μισθολογικές παροχές) του προσωπικού που εντάσσεται σε καθεστώς τηλεργασίας και να παρέχεται δωρεάν η απαραίτητος εξοπλισμός(Η/Υ, κόστος συνδέσεων τηλεφώνου και internet)

Να γίνονται διαγνωστικά τεστ, με έξοδα της υπηρεσίας σε τακτική βάση στους εργαζόμενους, ειδικά σε αυτούς/ες που έρχονται σε επαφή με το κοινό

Να παρασχεθούν άμεσα και δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι – Ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός αγώνας

Δείτε ακόμα: Τόσο ανέτοιμοι που σήμερα κατέθεσαν διάταξη για αναστολή λειτουργίας ΔΥ λόγω covid-19