«Απουσία» στους μαθητές που δεν φορούν μάσκα

  • Η ανακοίνωση Χαρδαλιά έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για τους μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για τους μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ότι θα παίρνουν «απουσία».

Όπως είπε, «σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο ενώ δεν θα υπάρχει τιμωρία».

Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την πανδημία ότι «δεν θα τιμωρηθεί ένα μικρό παιδί επειδή δεν φορά μάσκα στο σχολείο».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, εν όψει της έναρξης των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, αλλά και τη λειτουργία των κυλικείων.

Επανέλαβε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως επίσης και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε επίσης ότι στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) θα γίνεται χρήση της διαφανούς ασπίδας προσώπου.

Εξαιρέσεις

Επίσης, είπε ότι «η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τον θεράποντα ιατρό σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι μαθητές με γνωσιακή αναπτυξιακή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν την μάσκα τους». 

Εξήγησε ότι οι μαθητές αυτοί «προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά. Επίσης για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης».

Υπενθύμισε επίσης ότι εξαιτίας της πανδημίας δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών μεταξύ άλλων σχολείων, ενώ οι σχολικοί περίπατοι θα διεξάγονται ανά τμήμα.

Πώς θα λειτουργούν τα κυλικεία

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης. Σημείωσε «στόχος είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, να προστατέψουμε τους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας και τις οικογένειές τους».

Μεταξύ των μέτρων που ανέφερε ήταν τα εξής:

  • Το προσωπικό των κυλικείων θα πρέπει να απέχει από την εργασία αν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών.
  • Τα τρόφιμα και τα υγρά θα πρέπει να πωλούνται μόνο συσκευασμένα και ό,τι πρέπει να προετοιμαστεί πριν πωληθεί στο κυλικείο θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν ανοίξει το σχολείο.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις 1,5 μέτρου κατά την αναμονή στο κυλικείο και να φορούν μάσκα, ενώ συνιστάται να υπάρχουν σημάδια για την τήρηση των αποστάσεων.

Φωτογραφία: EUROKINISSI POOL/INTIMENEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

efsyn